In 4 stappen een passende seniorenwoning vinden

Wanneer u op zoek bent naar een plek om uw oude dag door te brengen, of voor uw dierbare zoekt naar een woonplek met zorg, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen bestaan. Naast reguliere verpleeg- of verzorgingshuizen, zijn er ook particuliere zorginstellingen die luxe seniorenwoningen aanbieden. Woonzorgorganisatie Domus Magnus is pionier op dit gebied; sinds 2004 bieden wij particuliere zorg voor ouderen op unieke locaties in Nederland. In dit artikel zetten wij zes belangrijke redenen op een rij om voor een particuliere seniorenwoning te kiezen en vertellen wij u alles wat u wilt weten over deze woonvorm voor ouderen.

Wat is een seniorenwoning?

Er zijn diverse woonvormen voor senioren, die meestal onder de noemer ‘seniorenwoning’ of ‘65+ woning’ vallen. Seniorenwoningen zijn over het algemeen woningen die worden betrokken door ouderen wanneer extra hulp en ondersteuning gewenst is. Een seniorenwoning is zeer geschikt voor ouderen die nog wel (gedeeltelijk) zelfstandig kunnen wonen, maar die een zorgvraag hebben. Anderen kiezen voor het verhuizen naar een seniorenwoning omdat thuis wonen (tijdelijk) niet meer gaat.

In vier stappen een seniorenwoning vinden

De vier stappen om een geschikte seniorenwoning te vinden:

 1. Oriënteren op de mogelijkheden
 2. Van wensenlijst naar woning
 3. Eerste contact met een locatie leggen
 4. Een seniorenwoning bezoeken

Stap 1: Oriënteren op een geschikte seniorenwoning

U wilt meer weten over het verhuizen naar een seniorenwoning. Misschien speelt op lange termijn de wens om te verhuizen. U wordt immers ouder en uw huidige woning wordt te groot, onpraktisch of onveilig. ok kan het zijn dat u op korte termijn een seniorenwoning zoekt, bijvoorbeeld omdat u moet herstellen van een operatie en u thuis de ondersteuning en zorg niet geregeld krijgt. Tijdens de oriënterende fase zijn er enkele belangrijke vragen om voor uzelf te beantwoorden:

 • Waar wil ik wonen? In een stad, in het groen, nabij uw familie, of blijft u liever in uw huidige woonplaats?
 • Wanneer wil ik verhuizen? Is de vraag urgent of heeft u de tijd? Is het een probleem wanneer een woonzorglocatie met een wachtlijst werkt of heeft u per direct een plaats nodig?
 • Waar heb ik behoefte aan? Zoekt u een woning met de garantie van 24-uurszorg? Wilt u gebruik maken activiteiten? Zijn er specifieke diensten (zoals een wasservice, huishoudelijke hulp of kapper aan huis) die u wenselijk vindt?
 • Hoe groot moet de woning zijn? Wilt u gebruik kunnen maken van een eigen balkon of terras? Wilt u een huisdier meenemen? Komt u samen met uw partner wonen?
 • Kan er aan mijn zorgvraag voldaan worden? Misschien heeft u zorg nodig. Nu of in de toekomst. Dan is het prettig wanneer de geboden zorg bij de seniorenwoning aanwezig is of ingezet kan worden zodra dit nodig is.
 • Wat zijn de kosten waarmee ik rekening moet houden? U wilt graag weten wat uw nieuwe seniorenwoning u maandelijks kost. Dit is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw zorgvraag. Veel zorginstellingen maken aan de hand van uw situatie een vrijblijvende offerte voor u.

Stap 2: Van wensenlijst naar woning

Nu u heeft nagedacht over uw wensen aangaande een seniorenwoning, kunt u gaan kijken welke woningen er voor u in aanmerking komen. Vaak is een zoekopdracht bij een zoekmachine als Google al voldoende om een idee te krijgen van het aanbod in uw regio. Er zijn ook diverse websites te vinden die een brede selectie aan (luxe) seniorenwoningen in Nederland in kaart hebben gebracht en die u kunt raadplegen. U kunt op deze websites vaak al selecteren op regio/woonplaats, aangeboden faciliteiten en geboden zorg. Op die manier verschijnen er aan de hand van uw criteria al enkele passende opties. Dat maakt het zoeken leuk en vinden makkelijk. Deze websites geven vaak ook al enige achtergrondinformatie over de type seniorenwoningen, u kunt foto’s bekijken of een video. Zo ziet u snel wat uw uitzicht kan worden en in welk park u straks kunt wandelen. U kunt met één simpele klik contact opnemen om uw favoriete woning te bezichtigingen of een vraag te stellen over de woning.

Stap 3: Contact leggen met de aanbieder van de seniorenwoning

Heeft u een voorkeur voor een seniorenwoning? Dan is de volgende stap om contact te leggen. Dit gaat vaak per email of telefoon. Veel aanbieders van seniorenwoningen hebben een website waarop u een brochure kunt aanvragen. In deze brochure leest u nog eens rustig alles na. Een telefoonnummer of emailadres is ook vaak snel gevonden; een uitgelezen manier om uw vragen te stellen en te informeren hoe het staat met bijvoorbeeld wachtlijsten en de opbouw van de woonlasten. Domus Magnus, aanbieder van particuliere ouderenzorg, heeft de vijf meest gestelde vragen (mét antwoorden) tijdens een oriënterend gesprek op een rij gezet:

 1. Is er een wachtlijst bij Domus Magnus?
  Domus Magnus heeft soms te maken met wachtlijsten. Ons voordeel is echter wel dat we 17 locaties hebben, waardoor er altijd wel op een van onze woonzorglocaties ruimte is voor nieuwe bewoners.
 2. Bestaat een rondleiding tot de mogelijkheden?
  Zeker. Een rondleiding door een van de locaties is een uitgelezen kans om de sfeer te proeven. Deze wordt u vrijblijvend aangeboden.
 3. Bieden jullie 24-uurszorg?
  Op al onze locaties is er een 24-uurszorg garantie. Dit betekent dat er altijd – ook in de avond en nacht – een gediplomeerd kracht aanwezig is.
 4. Welke doelgroepen passen bij Domus Magnus?
  Domus Magnus biedt ruimte aan ouderen met zowel een zorgvraag op lichamelijk- als op cognitief gebied. Aan de hand van uw hulpvraag en voorkeuren kijken we samen naar welk huis er goed bij de toekomstige bewoner past.
 5. Is het wel betaalbaar?
  Ieder mens wil weten waar hij/zij financieel aan toe is. Indien gewenst, geven wij u in het eerste gesprek al een indicatie van de kosten. Waarbij we uitleggen hoe deze kosten zijn opgebouwd en wat er in ons uitgebreide woonservicepakket zit.
 6. Mag iedereen bij Domus Magnus een zorgappartement huren?
  U kunt bij ons alleen een zorgappartement huren indien u een Wlz zorgindicatie heeft.

Stap 4: Een seniorenwoning bezoeken

Bent u enthousiast over een bepaalde seniorenwoning? Dan doet u er goed aan om de woning persoonlijk te bezoeken. Sfeerproeven is misschien wel de belangrijkste stap. Stel uzelf de volgende vragen bij het bezoeken van een seniorenwoning:

 • Hoe voelt het als ik hier binnen stap?
 • Zie ik mezelf hier wonen?
 • Wat voor medebewoners tref ik hier? Zitten hier gelijkgestemden voor mij tussen?
 • Hoe is het eerste contact met een manager of medewerker van de locatie?
 • Welke seniorenappartementen zijn er vrij op dit moment op deze locatie of welke komen binnenkort vrij? Het is niet ongebruikelijk dat u een locatie meerdere keren bezoekt of dat u meerdere locaties bezoekt om een goede afweging te kunnen maken.

Klik hier om direct een rondleiding op een van onze locaties in te plannen!

De verhuizing naar een seniorenwoning

Wanneer u de keuze heeft gemaakt om naar een seniorenwoning te verhuizen, komen er een aantal zaken op uw pad waarmee u rekening moet houden. Wij geven u een aantal tips en adviezen om de verhuizing zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een verhuizing is namelijk een ingrijpende gebeurtenis. Het is ook niet niks om afscheid te nemen van uw oude huis en te wennen aan uw nieuwe woning. Waarschijnlijk krijgt u niet alleen een nieuwe woonomgeving, maar ook nieuwe medebewoners. In het begin zult u een modus moeten vinden tussen het bewaken van uw privacy en het uit handen geven van allerlei zaken die u eerder zelf nog deed, zoals koken, de huishouding en uw wasgoed.

Uw eigen meubilair meenemen

Uw eigen spullen meenemen helpt bij het wennen aan een nieuwe woning. De meeste seniorenwoningen bieden de gelegenheid tot het meeverhuizen van uw eigen meubilair. Hoogstwaarschijnlijk gaat u wel kleiner wonen. Daarom is het prettig als u voor de verhuizing al goed inzichtelijk hebt welke meubels mee kunnen en welke u beter kunt verdelen of verkopen. Vindt u het moeilijk om afstand te doen van uw meubels? Dan kunt u kiezen om ze onder te brengen in een tijdelijke opslag. Op die manier kunt u al wennende aan uw nieuwe woning onderzoeken of u bepaalde meubels of accessoires mist.

Eigen smaak toevoegen

Veel seniorenwoningen bieden de mogelijkheid om uw eigen smaak aan het interieur toe te voegen; denk aan het verven van wanden en het ophangen van gordijnen in uw lievelingskleur. Uiteraard zoekt u een plekje voor uw dierbare schilderijen en andere kunstobjecten. Vergeet vooral niet om foto’s een mooie plek te geven in uw nieuwe woning.

Erkende verhuizers

Het is altijd fijn wanneer uw familieleden hebt die met u willen meedenken over de indeling van uw seniorenwoning en die u ondersteunen met het inpakken van uw inboedel. Voor de verhuizing zelf is het prettig om een erkend verhuizer in te huren. U kunt er dan op rekenen dat uw dierbare spullen op de juiste manier behandeld en vervoerd worden. Wist u dat er verhuisbedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar seniorenwoningen? Zij hebben begrip voor de impact die een verhuizing met zich meebrengt en zijn ervaren met het verhuizen van deze, soms kwetsbare, doelgroep.

Huisdieren welkom

Bij sommige seniorenwoningen zijn huisdieren welkom. Voor veel mensen is dit een zeer belangrijke reden om voor een bepaalde woonzorglocatie te kiezen. Want een huisdier achterlaten vanwege een verhuizing is verdrietig. Bovendien geeft een huisdier veel afleiding en vreugde. Heeft u een huisdier? Vraag dan goed na of uw maatje met u mee mag verhuizen.

Domus Magnus: particuliere seniorenwoningen met zorg

Domus Magnus was in 2004 de eerste speler in Nederland op het gebied van particuliere ouderenzorg. Inmiddels beschikt Domus Magnus over 17 locaties, verspreid over Nederland. Twee nieuwe locaties zijn in aanbouw. De locaties van Domus Magnus staan op unieke plekken. Van stadsvilla’s in steden als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam tot monumentale panden in Brummen, Hilversum en Baarn. Ons doel is zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals ze gewend zijn. Een mooie woonomgeving, professionele zorg en veel aandacht voor het welzijn van onze bewoners zijn daarbij belangrijke speerpunten. Wij bieden hiermee een alternatief voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg, dan wel de (intensieve) thuiszorg. Bij Domus Magnus woont u in uw eigen appartement in een sfeervol pand. Met alle benodigde zorg binnen handbereik dat wordt uitgevoerd door eigen personeel. Met aandacht voor de grote én kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Veel van onze bewoners kiezen ervoor om naar een plek te verhuizen waar het fijn wonen en leven is. En met de zekerheid van 24-uurs zorg in huis. Ouderen met een zorgindicatie die zorg nodig hebben zijn van harte welkom om bij Domus Magnus te komen wonen.

De vier stappen die u dikwijls loopt op zoek naar een seniorenwoning:

 • Oriënteren op een voor u geschikte seniorenwoning
 • Een wensenlijst maken
 • Eerste contact leggen
 • Een seniorenwoning bezoeken

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over de woonzorglocaties van Domus Magnus? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan.

Ja, ik ontvang graag een brochure

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.