Zorgkosten en Wlz indicatie

De zorgkosten worden in de regel vergoed op basis van een indicatie binnen de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Bewoners huren een appartement inclusief een woonservice-, zorg- en welzijnsarrangement. Vanuit de zorgkantoren en zorgverzekeraars geldt geheel terecht wettelijke regelgeving met betrekking tot het verantwoorden van de verleende zorg. Deze regelgeving is de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Zodoende heeft Domus Magnus in haar huidige beleid vastgelegd dat wonen op onze locaties alleen nog mogelijk is met een Wlz-indicatie. Deze zorgindicatie geeft aan hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft. De zorg wordt vanuit de indicatie betaald.

De Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie

Deze zorgindicatie wordt vastgesteld door het Centrum Indicatie Zorg (CIZ). U komt (mogelijk) in aanmerking voor deze indicatie als u blijvend zorg nodig heeft en er geen uitzicht is op verbetering. Bovendien dient er 24 uur per dag zorg of toezicht bij u in de buurt te zijn. Na het aanvragen (via uw huisarts) van een indicatie bij het CIZ ontvangt u over het algemeen maximaal zes weken later het indicatiebesluit. Dit is een levenslang besluit, dus deze loopt niet na een bepaalde tijd af.

Lage eigen bijdrage

Wanneer u een Wlz-indicatie heeft wordt de zorg die u nodig heeft vergoed door het zorgkantoor. Maandelijks betaalt u een eigen bijdrage voor deze zorgkosten, welke u afdraagt aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U kunt op hun website via de rekenmodule ‘eigen bijdrage berekenen’ uitrekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is. Kies daarbij de module ‘hulp of zorg thuis’, omdat u bij Domus Magnus zelfstandig woont.

Extra benodigde zorg

De indicatie is meestal dekkend voor de door u benodigde zorg. Uw zorgbehoefte of uw zorgvraag kan echter tijdens uw verblijf veranderen. Zodoende worden de geïndiceerde zorgdiensten periodiek geëvalueerd. Als u bovenop de beschikbare geïndiceerde uren extra uren aan zorg wenst af te nemen, is het mogelijk om particulier extra zorg in kopen. Domus Magnus hanteert hiervoor het geldende tarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 

 

Wat is een Wlz indicatie en waar kunt u dit aanvragen?

  • De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie. Deze zorgindicatie geeft aan hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft. De zorg wordt vanuit de indicatie betaald. Voor zorg vanuit de Wlz betaalt u een deel zelf: de eigen bijdrage. U kunt de Wlz indicatie via uw huisarts aanvragen.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.