Een particulier verzorgingshuis; 6 belangrijke redenen om te kiezen voor particuliere woonzorg

Wanneer u op zoek bent naar een plek om uw oude dag door te brengen, of voor uw dierbare zoekt naar een woonplek met zorg, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen bestaan.

Naast reguliere verpleeg- of verzorgingshuizen, zijn er ook particuliere zorginstellingen die ouderenzorg aanbieden. Woonzorgorganisatie Domus Magnus is pionier op dit gebied; sinds 2004 bieden wij particuliere zorg voor ouderen op unieke locaties in Nederland. In dit artikel zetten wij zes belangrijke redenen op een rij om voor een particulier verzorgingshuis te kiezen en vertellen wij u alles wat u wilt weten over deze woonvorm voor ouderen.

De belangrijkste redenen om te kiezen voor particuliere woonzorg zijn:

 • De omgeving; u woont op een unieke locatie
 • Persoonlijke betrokkenheid
 • Afwisseling tussen privacy en gezelschap
 • Kleinschaligheid en huiselijke sfeer
 • Uitgebreid activiteitenprogramma
 • Volledig verzorgd wonen op hoog niveau

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de unieke voorzieningen waarin de particuliere woonzorg voorziet. En wilt u weten wat het verblijf bij een particuliere zorginstelling u maandelijks kost? Ook daar geven wij antwoord op in dit artikel.

1. Wonen op unieke locaties

Particuliere verzorgingshuizen staan vaak op unieke locaties. Dat kan een statige stadsvilla middenin een grote stad zijn of een fraai kasteel in de directe omgeving van bossen. Particuliere verzorgingshuizen zijn vaak gevestigd in een monumentaal pand. Denk aan een oud ziekenhuis of een voormalige school of internaat. Deze panden worden volledig afgestemd op de behoeften van ouderen, zonder hun unieke sfeer te verliezen.

2. Persoonlijke betrokkenheid

Een veelgehoord argument om voor een particulier verzorgingshuis te kiezen, is de persoonlijke aanpak en daarbij de tijd en aandacht die aan de bewoners wordt gegeven. Particuliere woonzorglocaties zijn dikwijls kleinschalig van opzet en persoonlijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Bewoners en medewerkers kennen elkaar goed, en ook de familie van de bewoners ontwikkelt vaak een persoonlijke band met het personeel. Dat zorgt voor een prettige sfeer waarin open met elkaar gecommuniceerd wordt. Verjaardagen en andere feestdagen worden uitgebreid gevierd. Er wordt tijd gemaakt voor een praatje en rekening gehouden met persoonlijke wensen. Op de woonzorglocaties van Domus Magnus is 24 uur per dag een zorgmedewerker aanwezig. De zorgbehoefte van bewoners wordt zorgvuldig in kaart gebracht en bewoners kunnen dag en nacht een beroep doen op ervaren zorgmedewerkers. Dat geeft een veilig gevoel.

3. Afwisseling tussen privacy en gezelschap

Binnen een particulier verzorgingshuis bewoont u een eigen appartement of studio. Uw woonruimte kunt u naar wens inrichten en vaak is een huisdier ook welkom. Bij het particuliere verzorgingshuis bevinden zich ook centrale ruimten waar bewoners en medewerkers elkaar ontmoeten. Eten gebeurt vaak in een centraal restaurant of sfeervolle woonkeuken. Ook een recreatieruimte, bibliotheek en wellness- en/of kappersruimte zijn vaak aanwezig. Zo wisselt u de privacy van uw eigen appartement af met sociale contacten.

4. Kleinschalige en huiselijke sfeer

Particuliere verzorgingshuizen zijn klein van opzet. Bij sommige woonzorglocaties wonen tien tot vijftien personen in een zorgappartement; anderen bieden ruimte voor zo’n dertig bewoners. Het voordeel aan deze opzet is dat medewerkers en bewoners elkaar persoonlijk leren kennen. Iedereen maakt onderdeel uit van een ‘groot huishouden’. Dit zorgt voor een huiselijke, warme sfeer. Ook de panden, met hun authentieke details en voortreffelijke ligging, zorgen voor een bepaald cachet waardoor bewoners zich al snel thuis voelen.

5. Uitgebreid activiteitenprogramma

Particuliere verzorgingshuizen maken veel werk van het aanbieden van een zinvolle dagbesteding voor hun bewoners. De activiteiten worden daarbij afgestemd op de wensen en interesses van de bewoners. Naast het feit dat dierbaren altijd welkom zijn (er zijn geen bezoekuren), kunnen bewoners vrijblijvend deelnemen aan tal van activiteiten voor ouderen. Denk daarbij aan yoga, lezingen, filmavonden, bloemschikken en live concerten. Bij Domus Magnus worden ook activiteiten buitenshuis aangeboden. Onze bewoners bezoeken regelmatig een museum, tentoonstelling of gaan koffie drinken in een stad nabij de woonzorglocatie.

6. Volledig verzorgd wonen op hoog niveau

Om rustig van uw oude dag te kunnen genieten, nemen particuliere woonzorginstellingen u zoveel mogelijk uit handen. Zo zijn de maaltijden bij een particuliere woonzorglocatie standaard inbegrepen. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de maaltijden. De standaard ligt er hoog. In veel gevallen wordt er dagelijks vers gekookt door een (chef-)kok. Kleding en linnengoed wordt gewassen, gedroogd en gestreken. Een pedicure, kapper of fysiotherapeut zijn vaak verbonden aan een particulier verzorgingshuis en bieden hun diensten aan in uw eigen appartement of in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte binnen de woonzorglocatie. De bewoners zoveel mogelijk uit handen nemen zodat men aangenaam kan wonen en leven en daarnaast service op hoog niveau aanbieden; dat zijn belangrijke facetten binnen de particuliere ouderenzorg.

Voor wie is een particulier verzorgingshuis geschikt?

U kunt bij ons een zorgappartement huren indien u een Wlz zorgindicatie heeft. Het is een prettig idee om de zorg voor een zorgbehoevende partner (deels) uit handen te kunnen geven. Het opstellen van een persoonlijk zorgplan is een standaard procedure. Soms wordt vooraf een screening ingepland om te onderzoeken of de gewenste locatie de beste match is voor een toekomstige bewoner. Ook voor tijdelijk verblijf met zorg kunt u vaak in een particuliere woonzorginstelling terecht. Bijvoorbeeld om te herstellen na een operatie. Sommige particuliere verpleeghuizen bieden zogenaamde zorghotelkamers aan. Dit zijn compleet ingerichte kamers die u tijdelijk kunt betrekken. Alle faciliteiten van de woonzorglocatie staan dan tot uw beschikking.

Hoeveel kost het wonen bij een particulier verzorgingshuis?

Wat kost het wonen in een particulier verzorgingshuis precies? Veel mensen vragen zich af of ze een verblijf in een particulier initiatief kunnen bekostigen. De verblijfskosten verschillen per zorgvilla en binnen de locatie per appartement. De grootte of ligging van een appartement speelt hierbij een rol. U betaalt een maandelijks tarief om te wonen, dit bedrag staat los van de zorg die u nodig heeft. Binnen deze maandelijkse kosten vallen onder meer de huur van uw appartement, gas, water, elektra, alle maaltijden, telefoon- en internetaansluiting, schoonmaak van uw appartement, een persoonlijk alarmeringssysteem enzovoorts. De zorgkosten zijn de kosten die een (particulier) verzorgingshuis maakt voor het aanbieden van de zorg die een bewoner behoeft. Die zorgkosten zijn dus per persoon verschillend. Als u veel zorg nodig heeft, zal uw verblijf in een particuliere zorgvilla duurder uitpakken dan wanneer u weinig tot geen zorg nodig heeft. Een zorgindicatie wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Over het algemeen worden de gemaakte zorgkosten vergoed door de overheid, vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt echter wel een eigen bijdrage. Wilt u weten wat een verblijf in een particulier verzorgingshuis u exact kost per maand? Leest u dan gerust verder of maak een afspraak voor een persoonlijke offerte.

De belangrijkste redenen om te kiezen voor particuliere woonzorg zijn:

 • De omgeving; u woont op een unieke locatie
 • Persoonlijke betrokkenheid
 • Afwisseling tussen privacy en gezelschap
 • Kleinschaligheid en huiselijke sfeer
 • Uitgebreid activiteitenprogramma
 • Volledig verzorgd wonen op hoog niveau

Bent u enthousiast?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over het wonen bij een particuliere zorginstelling? Vraagt u dan gerust (vrijblijvend) onze brochure aan.

Ja, ik ontvang graag de brochure

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.