Activiteitenbegeleidster Marjoleen

Van antiekrestaurateur tot receptioniste tot activiteitenbegeleidster: de carrière van Marjoleen Dellebeke kent geen standaard verloop.

Marjoleen: “In mijn baan als antiekrestaurateur had ik veel klanten op leeftijd. Ik heb altijd iets met die doelgroep gehad. Dus voor mij was de stap naar de ouderenzorg logisch. Ik kreeg de kans om als receptionist bij De Uylenburgh aan de gang te gaan. Maar ik miste het om creatief bezig te zijn. Toen ik dat aangaf, heb ik me kunnen ontwikkelen tot activiteitenbegeleidster. In deze rol komen twee liefdes van mij samen: het werken met mensen op leeftijd en het geven van creatieve lessen aan hen”.

Brein en handen
Marjoleen volgde in haar eigen tijd de opleiding ‘SPH ouderenzorg’ maar het is vooral de praktijk waarin ze het meest leert. “Ik vind het heel interessant om te weten hoe ons brein werkt, wat ouder worden doet met een persoon en hoe dierbaren daarmee omgaan. Het is heel complex wat er allemaal in het hoofd gebeurt en het blijft ook voor mij een uitdaging om mijn lessen af te stemmen op de personen die ik tegenover me heb. Welke materialen biedt ik aan? Wat voor thema behandelen we? Hoe houd ik het toegankelijk en tegelijkertijd uitdagend voor de bewoners? Het is schipperen tussen het brein en de handen en samen zoeken we naar de beste balans”.

Op niveau
Sommige nieuwe bewoners zijn sceptisch wanneer ze de tekenles van Marjoleen voor het eerst bezoeken. “Ik denk dat ze bang zijn dat het kinderachtig is wat we hier doen, maar ik leg de lat graag hoog. Er is een bewoonster die kunstgeschiedenis heeft gestudeerd; zij komt iedere week kijken en was aanvankelijk zeer argwanend. Toch laat ze af en toe een compliment vallen en dat doet me goed”. Marjoleen schrik niet terug om thema’s als het zeventiende-eeuwse interieur of de Griekse amfora te behandelen. “We staan niet te lang stil bij de theorie, maar doen wel inspiratie op. En daarna gaan we aan de slag. Liefst met materialen die snel een mooi resultaat geven zoals aquarelverf, houtskool of acrylverf. Het blijft bijzonder om bewoners in opperste concentratie te zien werken maar het allermooist is wanneer ik de bewoners letterlijk en figuurlijk buiten de lijntjes kan laten kleuren. Dan gebeurt er vaak iets bijzonders en zie ik de persoon terug in het kunstwerk”.

Expositie
Alle bewoners die de lessen van Marjoleen volgen bewaren hun kunstwerken in een eigen map. “En we werken toe naar de jaarlijkse expositie. Daar leeft iedereen naartoe. Zo’n expositie stimuleert ook enorm, want je doet het ergens voor. Het afgelopen jaar vertoonden we werken aan familieleden en andere dierbaren. Er kwamen ook wat vrienden van mij uit de kunstwereld. Helemaal spontaan kreeg ik toen de reactie ‘Het niveau is verrassend hoog’. Dat vond ik zó leuk om te horen! Ook familieleden van bewoners waren aangenaam verrast en trots op wat hun vader of moeder had gemaakt. Helaas is door het corona-virus een exposite met genodigden dit jaar niet mogelijk, maar ik broed op het idee om er een digitale expositie van te maken. De werken zijn het absoluut waard!”.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.