Picknicken bij de boer

Bij Klein Engelenburg werken heel wat mensen. Het team bestaat uit huishoudelijke medewerkers, keuken personeel, zorgmedewerkers, activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en daarnaast nog een locatiemanager en een huismeester. Feitelijk hebben we één gezamenlijk doel: het de bewoner naar de zin maken.

17 mei 2018

Allemaal zijn we verantwoordelijk voor het welzijn van de bewoners, ieder op ons eigen terrein maar we doen het met elkaar. Een paar weken geleden kwam kok Jos naar me toe. Met een olijke lach op zijn gezicht vroeg hij me: “Ik weet iets leuks. Zullen we met de bewoners een picknick gaan houden? We kunnen terecht bij de boer. En ik kan ook een huifkar regelen.”

Bioboerderij De Nieuwenburgt
Kijk, dat is nou leuk. Met elkaar meedenken en organiseren, iets moois bedenken voor de bewoners. Samen zijn we om tafel gaan zitten en hebben we het plan uitgewerkt. De boer en boerin van de biologische boerderij De Nieuwenburgt in Spankeren, Hans en Tanja, leveren regelmatig vlees, kaas en (karne)melk aan Klein Engelenburg. Ook hebben zij een winkel bij de boerderij waar zij naast deze producten allerlei biologische streekproducten verkopen. De Jersey-koeien en kalveren staan dicht bij de boerderij, en in de stal staan de kalveren die net geboren zijn en verschillende stierkalveren. Tegen dit decor was er voldoende plek om voor de picknick tafels en stoelen neer te zetten.

Dauwtrappen met de huifkar
Hemelvaartsdag was de dag bij uitstek om de picknick plaats te laten vinden, en zo werd het onze eigen dauwtrapactiviteit. Verschillende bewoners zijn vertrouwd met dauwtrappen en vonden het direct een leuke uitdaging om dat nu per huifkar te gaan doen. Anderen moesten even over een drempel heen. De huifkar was inmiddels geregeld, en daarnaast werd de rolstoelbus van Stichting Busproject Zutphen beschikbaar gesteld om deze dag met ons mee te gaan, zodat de bewoners die afhankelijk zijn van een aangepaste rolstoel ook mee zouden kunnen. Verschillende medewerkers, stagiaires, vrijwilligers en familieleden boden direct enthousiast hun hulp aan. Zo gingen we met een grote groep op stap. Bijna alle bewoners van Klein Engelenburg waren mee!

De picknick
Na een mooie tocht door een prachtige groene omgeving kwamen de bewoners bij de boerderij aan. En unaniem waren ze het er over eens dat de ontvangst hen alle verwachtingen overtrof. Met de hooibalen aan de ene kant, de jonggeboren kalfjes aan de andere kant, de stierkalven als achtergrond en uitzicht op een wei met mooie bruine Jerseykoeien stonden de gedekte tafels klaar. Kok Jos en zijn hulpen hadden allerlei lekkere broodjes gemaakt en het zag er allemaal prachtig uit. Maar vooral leuk en ontroerend was de reactie van de bewoners. Sommigen konden direct meepraten over het houden van koeien en over het verschil met vroeger, de tijd dat zij regelmatig op een boerderij kwamen of er zelf een hadden. Anderen waren voor het eerst van hun leven zo dicht bij kleine kalfjes dat ze ze konden aaien. Een bewoonster die al verder in haar dementie zit, keek alleen maar om zich heen met een grote glimlach. Een andere bewoner met dementie had het idee dat hij meehielp met de organisatie van deze festiviteiten en vroeg steeds of alles in orde was. Dat was een van de mooie dingen van de dag. Niet alleen om dit met elkaar voor de bewoners te doen, maar dat de bewoners uit de dagelijkse omgeving waren en daarmee ook weer een andere rol kregen. Ook hebben verschillende bewoners nu met elkaar kennis kunnen maken, omdat ze nog niet zo lang bij ons wonen. Iedereen heeft ervan genoten, een dag met een gouden randje.

Namens Joosje van Dam, Coördinator welzijn Klein Engelenburg

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.