Zomer op Landgoed Klein Engelenburg

Dit jaar is het tot nu toe een echt ideale zomer: van vroeg tot laat is het licht, bijna dagelijks alleen maar zon en een matige wind. In de avond geuren de lindebomen en al weken heeft het niet geregend, dus een jas is al lang niet nodig geweest.

17 juli 2018

Ook bij de bewoners van Klein Engelenburg staan de dagen in het teken van het zomerseizoen. Elke dag wordt er verwachtingsvol naar buiten gekeken: kunnen we al weer buiten koffiedrinken? Of de activiteit rond de tuintafel plaats laten vinden? De bewoners hebben dit jaar al vele uren buiten doorgebracht, genietend van de warmte van de zon en van de zomerse geluiden. Tot nu toe is het nog niet te warm geweest om ’s middags ook buiten te zitten, omdat de oude bomen zorgen voor genoeg schaduwplekken. Buiten zijn, meer is er bijna niet nodig om een vakantiegevoel op te roepen.

Vakantie
Als ik de bewoners vraag naar hun vakantiebelevenissen van vroeger, komen er niet direct veel herinneringen naar boven: ‘Gewoon thuisblijven, in de tuin werken, buiten spelen, rolschaatsen, zwemmen in de beek, familie bezoeken, lezen, ergens naar toe fietsen.’ Slechts een enkeling ging een paar weken naar een hotel aan zee, elk jaar weer, met dezelfde families. Of een paar weken zeilen met vriendinnen, en dan slapen bij de boer in het hooi. Later, als volwassenen, werden er bestemmingen iets verder weg gezocht. Kamperen in Frankrijk, wandelen in Zwitserland, een stad bezoeken, iets meer cultuur. Dingen die door veel landgenoten nog steeds worden gedaan.
Tegenwoordig is het voor veel mensen heel normaal om in de vakantieperiode weg te gaan, verre reizen te maken en activiteiten te ondernemen. Een ‘gewone vakantie’ van twee weken naar de camping aan zee of in Frankrijk is al bijna té gewoon. Het moet zo ver en zo bijzonder mogelijk. Wat is het toch dat wij de laatste decennia alleen denken dat we vakantie hebben gehad als we ver weg zijn geweest en veel hebben gezien, vooral veel hebben gedaan? Waarom kunnen we niet meer tevreden zijn met een picknickmand op een schaduwplek in het bos? Of met een rondje fietsen door de Achterhoek?

Ontspan
Vakantie komt van het Latijnse vacatio, dat staat voor het vrij zijn van verplichtingen. Terwijl het tegenwoordig bijna lijkt alsof we ons verplichten om weg te gaan. Of is er al weer een nieuwe tendens zichtbaar? Van steeds meer collega’s die ik vraag waar ze dit jaar naar toe gaan, krijg ik het antwoord dat ze ‘lekker thuis blijven’. Gaan klussen, de omgeving verkennen, in huis gaan opruimen, eindelijk de tuin gaan omspitten. Eigenlijk is de perfecte situatie om te ontspannen en tot rust te komen: gewoon thuis blijven, niets doen en genieten van de dag. De bewoners hebben dat al lang goed begrepen: ‘Vakantie, dat is vrijheid, dat er niets hoeft’.

Bij Klein Engelenburg gaan we deze zomer door met ons eigen programma en wanneer het kan doen we dat buiten. We genieten van de concerten op vrijdagmiddag, een spelletje jeu-de-boules in de avond, van de koffie buiten. Van een fruitsalade en een ijsje, van een regenbuitje op zijn tijd. En vooral van het niets moeten. We wensen u een fijne, ontspannen zomer!

Namens Joosje van Dam, coördinator welzijn Klein Engelenburg in Brummen

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.