Waan je in de wereld van een bewoner met dementie.

Omdat de zorg centraal staat en dementie een belangrijk thema is, hebben we de afgelopen weken Domus Magnus medewerkers de mogelijkheid gegeven om te ervaren waar mensen met dementie mee te maken hebben. Door middel van een educatieve escaperoom 'De mobiele verwarring' die laat zien hoe je kunt omgaan met een persoon met een beschadigd brein.

6 mei 2022

Zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben

Onze zorgmedewerkers bieden dagelijks liefdevolle zorg aan bewoners met verschillende vormen van dementie. Denk aan mevrouw Janssen die haar kamer niet meer kan vinden, meneer Veling die boos wordt zonder aanwijsbare reden en meneer Klaassen die steeds zijn portemonnee verstopt (dit zijn fictieve voorbeelden). Zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dat is het doel van de speciale escaperoom ‘De mobiele verwarring’.

Beleven hoe het is om dementie te hebben

De escaperoom; ‘De mobiele verwarring’ is gemaakt in een caravan en stond sinds 2022 al op bijna alle locaties van Domus Magnus. Medewerkers van Domus Magnus hebben zelf kunnen beleven hoe het is om te leven met dementie. Zij hebben door middel van een educatieve beleving vol puzzels, licht- en geluidseffecten, in een speciaal hiervoor ingerichte caravan, binnen 45 minuten een missie volbracht.

Mobiele-verwarring

Op zoek naar de Bingokaarten van Harry

In groepjes gingen de medewerkers van Domus Magnus in de fictieve beleefwereld van Harry op zoek naar de bingokaarten. Harry komt uit Limburg en heeft dementie. Aan de hand van verschillende opdrachten moeten zij binnen de tijd de code kraken die hen leidt naar de voor Harry onvindbare bingokaarten. Harry is namelijk onderweg naar de bingo, waar hij graag de hoofdprijs in de wacht wil slepen. Dit blijkt niet zo makkelijk te zijn, want veel prikkels, geuren, plaatjes en de keiharde muziek bij binnenkomst in de caravan zorgen voor flink wat verwarring. Precies zoals de mens met dementie zich ook vaak voelt. Na afloop werden de ervaringen met elkaar gedeeld en kregen de medewerkers tips.

“Het was leuk,  leerzaam en we werden geprikkeld. Het heeft ons brein op denken gezet.”

Leerzaam en confronterend

Deze methode sluit aan op de 8 principes over dementie van dr. Anneke van der Plaats, beschreven in: “de wondere wereld van dementie”. Hierdoor leren de medewerkers op hun eigen locatie hoe je het beste om kunt gaan met een bewoner met dementie die een beschadigd brein heeft . Ook wordt het besef van het leven met dementie zo vergroot. Van de medewerkers die aan de escaperoom hebben deelgenomen klinken positieve reacties. “Het was leuk,  leerzaam en we werden geprikkeld. Het heeft ons brein op denken gezet.”

Kleinschalig wonen bij Domus Magnus

Mensen met een vorm van (beginnende) dementie hebben baat bij een woonplek die veilig en geborgen voelt. Een woning die ten eerste voelt als thuis, met veel persoonlijke aandacht, maar ook de garantie van 24-uur professionele dementiezorg en rust en voorspelbaarheid. Oud worden zoals u dat wenst, op een plek waar u zich veilig voelt. Daar streven en handelen wij elke dag naar.  In onderstaand artikel leggen wij u graag uit waarom de woonzorglocaties van Domus Magnus uitermate geschikt zijn voor personen die dementiezorg nodig hebben.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.