Aandacht voor eten met dementie

Bij Domus Magnus hebben we veel aandacht voor de manier waarop wij de tafels dekken en de maaltijden presenteren, porties zijn niet te groot en zo samengesteld dat onze bewoners gevarieerd en gezond eten. 

26 april 2022

Eten is iets wat wij als mensen niet alleen moeten doen maar ook een bezigheid waar we veel plezier uit halen. Het bedenken wat te eten, het koken, tafeldekken en daarna de maaltijd zelf is vaak een sociale gebeurtenis, samen met een goed glas wijn genieten van een heerlijk diner. Om sfeer te creëren zou je zelf kunnen zorgen voor een gezellig tafelkleed, muziekje op de achtergrond, kaarsje aan, lekkere wijn of water in een wijnglas, de maaltijd op een prettige manier op het bord presenteren, en, wanneer je alleen eet, foto’s van dierbaren in de buurt. Dit draagt allemaal bij aan de beleving en genot van het eten.

Eten

Daarnaast hebben wij veel aandacht voor eten bij dementie; smaken veranderen en herkenbaarheid en structuur van voedsel wordt belangrijker. Mensen met een dementie worden vaak a-praktisch, wanneer wij merken dat het zelf snijden en smeren niet meer lukt zorgen wij dat we dit overnemen. Het is balanceren tussen zelfzorg stimuleren en verzorgen. Waar we altijd oog voor hebben is het respecteren van wensen en gewoonten. We willen onze bewoners altijd een keus geven, hoewel we de keus bij mensen met een dementie niet te groot maken omdat zij dit niet meer kunnen overzien.

Bedenk, zien eten, doet eten. En een beetje gezelligheid, warmte en echte aandacht, dat vindt ieder mens fijn.

Marga Koster-Sedney, Coördinator Zorg, locatie Het Hendrickszhuys

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.