Tovertafel

Sinds twee maanden beschikt Klein Engelenburg over een Tovertafel! Een wat? Een Tovertafel! Hiermee komen vlinders op je hand zitten, maak je bloemen groter en veeg je herfstbladeren weg, zodat er een lieveheersbeestje tevoorschijn komt.

19 september 2016

Divers activiteitenaanbod
'Kleinschalig wonen met zorg voor ouderen’ betekent bij Domus Magnus dat het welzijn van de bewoners minstens zo belangrijk is als een mooie woonomgeving, goede voeding en de dagelijkse zorg. We doen er alles aan om de dagbesteding zo gevarieerd mogelijk te maken, juist voor degene die niet meer zo goed weten hoe dit zelf te doen. Het activiteitenaanbod bij de locaties behelst meer dan bloemschikken en spelletjes doen. Dit jaar heeft Domus Magnus gehoor gegeven aan een aantal wensen van activiteitenbegeleiders. Zo rijdt nu de rolstoelauto rond, is de digifiets aangeschaft en wordt binnenkort het Levensboek aangeboden. Verschillende items rouleren bij de verschillende locaties. Dit verhoogt de waarde: omdat iets maar even aanwezig is, ben je er meer op gefocust en gebruik je het meer. 

Activeren

Ouderen met dementie worden dankzij de Tovertafel geprikkeld: doordat ze iets zien, worden ze uitgenodigd een beweging te maken. Andere bewoners komen er weer bij zitten en willen ook mee doen, zodat bewoners onderling meer contact maken. Bijvoorbeeld het spel met de gezegden: er verschijnt een regel, en bewoners vullen zelf het vervolg in. Als er weer een klaverblad wordt aangeraakt, verschijnt het ontbrekende deel van de zin.
Voor iedereen is de Tovertafel makkelijk in het gebruik. Ook de collega’s van de zorg zijn enthousiast: “Bewoners reageren er fantastisch op. Mensen die diep in de dementie zitten, doen er toch actief aan mee. Het trekt hun aandacht, door de beweging die er wordt gemaakt. Het is niet bedreigend, maar een subtiele beweging. Daardoor gaat er weer iets anders bewegen.”

Er zijn zeven spellen met de Tovertafel te spelen: zowel woorden als beelden worden gebruikt om een bewoner te activeren mee te doen. Bij Klein Engelenburg zijn het spel met de visjes en dat met de herfstbladeren favoriet. De levensechte kleuren en bewegingen doen niet kinderlijk aan, iets waar we in het begin wel bang voor waren.

En natuurlijk is het niet iets om de hele dag aan te hebben. Vandaar dat het zo leuk is om het een paar maanden in huis te hebben, en dat het daarna weer weggaat. Dan komt de digifiets er voor terug. We zijn heel benieuwd hoe dat bij Klein Engelenburg gaat bevallen!

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.