Peter van de Wijdeven werkt sinds 2 jaar als locatiemanager van de Boschstede. Zijn kracht ligt in het verbinden, motiveren en in het samen doelen behalen van de bewoners, medewerkers en de organisatie. Lees hier hier interview.
Exact twee jaar geleden maakte Peter (62 jaar) de overstap naar de particuliere ouderenzorg en is hij binnen Domus Magnus als locatiemanager bij De Boschstede gestart. Sinds zijn 21e werkt Peter al binnen de verzorging en verpleging, eerst als traditioneel verpleegkundige en al snel werd hij leidinggevende. Zo begon hij als afdelingshoofd van een verzorgingsafdeling en daarna was hij geruime tijd locatiemanager bij BrabantZorg en Stichting Vughterstede. Hierdoor kent hij de verschillen tussen reguliere woonzorgcentra en Domus Magnus als geen ander.
Voorheen binnen de thuiszorg had Peter niet veel tijd voor bewoners en medewerkers. Terwijl hij regelmatig overleggen en gezamenlijk borrelen ontzettend belangrijk vindt. “Wij zijn duidelijk onderscheidend ten opzichte van de reguliere woonzorg. Dat zal ik uitleggen. Alles is namelijk binnen één gebouw georganiseerd, hierdoor kennen we elkaar allemaal en hebben we een enorm hechte band. Maar niet alleen dat, we hebben gewoon veel meer tijd om zorg te verlenen. En onze keuken, we hebben een eigen kok. ’Het ontbijt en de lunch staat altijd in uitgebreide buffetvorm klaar en ’s avonds wordt een driegangenmenu uitgeserveerd aan onze bewoners. In een regulier huis wordt dit meestal gewoon binnengereden op een kar is mijn ervaring.” Aldus Peter.
“De Boschstede (2018) is het op één na nieuwste huis, De Lindeborg (2020) in Utrecht is als laatst geopend. Mensen wonen hier graag, ik heb hele fijne ruime appartementen en daardoor geen concurrenten in de omgeving. Hierdoor heb ik zelfs te maken met wachtlijsten. Door de tamtam, oftewel via via kennen ze ons. Als men hier tijdelijk komt wonen, zoals bij het zorghotel, dan blijven ze vaak. Dit omdat ze erg tevreden zijn over de manier waarop wij zorg verlenen. Bewoners worden door ons gezien en gehoord, we luisteren oprecht. Voordat een nieuwe bewoner bij ons komt, gaat de Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er) gezamenlijk met iemand van Welzijn op huisbezoek. Hierdoor kunnen wij onze activiteiten op de wensen van nieuwe bewoner afstemmen.”
Op de vraag of hij te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt, geeft hij aan dat dit wel van toepassing is op zijn locatie. “Echter als je medewerkers gemotiveerd houdt en het werkrooster met iemand zijn of haar privé weet af te stemmen, dan kun je door een goede balans de krapte iets beperken. Ook meedenken en eigen initiatieven waarderen draagt hierin ontzettend bij. En natuurlijk spring ik ook zelf bij, dat motiveert. Het is een kleinschalige omgeving, je doet het met een beperkt aantal mensen. Vandaar dat betrokkenheid, binden en boeien belangrijk is. Hierdoor hou je medewerkers bij je, en niet onbelangrijk: zorg er ook voor dat je mensen blijft uitdagen”.
De Boschstede ligt midden in het gezellige centrum van ’s-Hertogenbosch, op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station. Dit bijzondere rijksmonument, de oude polikliniek van het Groot Ziekengasthuis, heeft 39 appartementen met een oppervlakte tussen de 40 en 110 m2 verspreid over drie woonlagen. Op de opvallende gezamenlijke dakterrassen met uitzicht op de Sint Jan is het heerlijk vertoeven. Bewoners maken hier gebruik van en een actieve bewoner neemt zelfs de verzorging van de plantjes op zich.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.