Het loopt storm op de vrijdagen dat Reggy Indonesisch kookt

Iedere week op vrijdag kookt kok Reggy Indonesisch op één van de twee Amsterdamse woonzorglocaties. De ene week doet hij dat in Het Hendrickszhuys, de andere week zijn de bewoners van De Uylenburgh aan de beurt. Op die laatste locatie geeft Reggy een kijkje in de keuken, waar hij voor de bewoners en hun gasten een Indonesische rijsttafel klaarmaakt. Veel familieleden en vrienden van de bewoners komen vaak, niet geheel toevallig, op deze Indonesische avond mee-eten.

26 november 2018

Het gonst door de gangen
‘Blijf je lekker eten, er staat weer Indonesisch op het menu vanavond?’, vraagt een bewoner aan haar dochter. Op de gangen van De Uylenburgh is het al te merken. ‘Ja natuurlijk’, luidt het antwoord, ‘daarom kom ik toch altijd op vrijdag bij je op bezoek.’ Iedere twee weken wordt er door kok Reggy een Indonesische rijsttafel geserveerd en dit is inmiddels een welbekend begrip op de twee Amsterdamse woonzorglocaties. De bewoners, familieleden, gasten én medewerkers hebben het er ’s middags al over, want vanavond is het weer zover.

Koken in geuren en kleuren
Reggy werkt nu zes jaar bij Domus Magnus in Amsterdam en vindt het geweldig dat hij op deze manier iets persoonlijks kan toevoegen aan het menu. Voor de Indonesische avonden maakt hij een mini rijsttafel, zo noemt hij het, meestal met zo’n zeven verschillende gerechten. Er is op deze avond geen voorgerecht zoals gewoonlijk, alles komt tegelijkertijd op tafel. De gerechten worden in aparte schaaltjes gedaan, zodat de bewoners lekker zelf kunnen opscheppen. ‘Veel leuker is dat en het hoort bij een rijsttafel om het zo te doen’, legt de kok uit. Reggy kookt alles vers en de boemboe van kruiden maakt hij zelf. Vandaag staat er bijvoorbeeld heerlijk geurende gele rijst op het menu, met kurkuma en andere specerijen. Het koken heeft hij vroeger al van zijn moeder en vader geleerd. ‘Ik heb zelf jaren in Indonesië gewoond’, vertelt hij, dus de Indonesische keuken is hem niet vreemd.

Een beetje van hemzelf, een beetje van Reggy
Op de dagen dat hij het avondmaal verzorgt, begint Reggy zijn dienst rond de middag. Alles wordt dan grondig voorbereid, zodat wanneer hij gaat koken, alles klaarstaat en voor het grijpen is. Een goede voorbereiding is belangrijk, want alleen op die manier komt het eten lekker vers en warm op het bord voor de bewoner terecht. Als hij een ochtenddienst heeft, en het ontbijt en de lunch verzorgt, brengt hij het vaak zelf naar de bewoners toe. Hij kent de meeste bewoners dus persoonlijk en zij kennen hem ook. Dat is leuk, maar ook praktisch. ‘Sommige bewoners eten minder dan andere, dus die schep ik dan wat minder op of geef ik een kleiner stukje vlees of vis’, vertelt hij. Overal wordt dus in de keuken al rekening mee gehouden en dat waarderen de bewoners ten zeerste.

Niet alleen de bewoners, familieleden en vrienden zijn dolenthousiast als Reggy zijn befaamde Indonesische rijsttafel maakt, ook de medewerkers kijken ernaar uit. Een verzorgende vertelt dat zij en haar collega’s altijd heel blij zijn als ze op vrijdagavond worden ingeroosterd. Ze prikken dan lekker een vorkje mee. Het is echt een feestje en iedereen wordt er blij van. De bewoners vinden het een welkome afwisseling in het menu, verandering van spijs doet ten slotte eten.

Selamat makan! (Indonesisch voor ‘Eet smakelijk!’)

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.