Herfstbladeren wegvegen met de Tovertafel

Domus Magnus is in het bezit van Tovertafels die rouleren tussen de locaties. De Tovertafel is een speelse zorginnovatie gericht op onder andere ouderen met dementie. Dé ideale bezigheid voor tijdens koude, natte herfstdagen.

1 november 2019

Verbinding

De Tovertafel projecteert beeld op tafel. Ouderen met een cognitieve uitdaging zitten rondom de tafel en worden hierdoor geprikkeld. Doordat ze iets zien gebeuren, worden ze uitgenodigd een beweging te maken. Er komen bijvoorbeeld vlinders op uw hand zitten, bloemen kunnen groter en kleiner gemaakt worden en herfstbladeren veegt u weg, zodat er een lieveheersbeestje tevoorschijn komt. Een ander voorbeeld is het spel met de gezegden: er verschijnt een regel en bewoners vullen zelf het vervolg in. Als er dan weer een klaverblad wordt aangeraakt, volgt het ontbrekende deel van de zin. Andere bewoners worden nieuwsgierig, komen erbij zitten en willen ook meedoen, zodat bewoners onderling meer contact maken. De Tovertafel verbindt.

Actie reactie

Voor iedereen is de Tovertafel makkelijk in het gebruik. Ook de collega’s van de zorg zijn enthousiast: “Bewoners reageren er fantastisch op. Mensen die behoorlijk dementerend zijn, doen er toch actief aan mee. Door wat er zich op tafel afspeelt, wordt hun aandacht getrokken en maken ze subtiele bewegingen. Aan de hand van die reactie, gaat er weer iets anders op tafel bewegen. Zo blijft het boeien.”

Visjes en herfstbladeren

Er zijn verschillende spellen met de Tovertafel te spelen: zowel woorden als beelden worden gebruikt om een bewoner te activeren mee te doen. Op de locaties is het spel met de visjes en dat met de herfstbladeren favoriet. De levensechte kleuren zijn aantrekkelijk en trekken de aandacht van de bewoners.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.