Als u op Villa Molenenk woont, dan begeeft u zich in een kleine gemeenschap van bewoners en personeel die op redelijk harmonieuze manier om elkaar heen bewegen.
Bewoners zijn helemaal vrij om een eigen keuze maken om het gezelschap op te zoeken in de gemeenschappelijke ruimtes of om zich terug te trekken in het eigen appartement. Daartussendoor ‘wandelt’ het personeel. De bewoners herken je al vrij snel. Dat is logisch, de gemiddelde leeftijd van onze bewoners is 88 jaar. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers is 42 jaar. Dat leeftijdsverschil zie je nu eenmaal. Wat betreft de functies van de medewerkers, ook daar heeft de mensheid ooit iets op gevonden: het uniform. Alhoewel dat niet altijd zaligmakend is komen we er toch een heel eind mee.
Naambordje
Neemt u plaats in de hal van Villa Molenenk. U zit met uw rug tegen het kantoor van de locatiemanager. Die is eenvoudig te herkennen: net als de rest van het personeel draagt zij een naambordje. Bovendien is er maar één van dus dat gezicht onthoudt u al snel. In de hal ziet u een medewerker voorbij komen in een lichtblauwe blouse gecombineerd met een donkerblauwe rok of broek. Dat wordt al moeilijker, daar zijn er vrij veel van. De huishouding en de zorgmedewerkers dragen dezelfde kleding. Maar als u ziet dat de ene medewerker een karretje met schoonmaakspullen voor zich uitrijdt en een ander u uw medicatie overhandigt, dan weet u genoeg.
Multitalent
Er zit er ook een medewerker tussen die soms in de huishouding werkt en soms ook de zorg assisteert als helpende en gaat beginnen met de opleiding voor verzorgende. Het lijkt wel of wij dat expres doen om u een beetje te prikkelen en af en toe op het verkeerde been te zetten. Dat is natuurlijk niet zo: Op deze wijze maken wij bij Domus Magnus gebruik van de ‘multi talenten’ die wij in dienst hebben.
Smoelenboek
Ah, het zwarte uniform met koksbuis! Aan uw linkerkant passeert de kok en gaat met de trap naar beneden om iets uit de provisiekast te halen. De (jonge) dame of man die u op u afkomt en u uitnodigt om de bewegingsactiviteit bij te wonen heeft geen uniform aan, heeft wel een naambordje en is netjes gekleed. Dat kan niet anders dan één van de activiteitenbegeleiders zijn. Of is het een vrijwilliger? Het wordt zo langzamerhand tijd voor een smoelenboek met foto’s van wie nu wie is. Voordat u opstaat om naar de yoga te gaan wordt uw blik even naar de voordeur getrokken.
Yoga Berry
Een man van gemiddeld postuur betreedt de villa. Ontspannen loopt hij de hal in en hij straalt een unieke gemoedelijkheid en rust uit die je praktisch bij niemand in Villa Molenenk aantreft . Hij is helemaal in het wit gekleed en draagt géén naambordje. Dit uniform kennen we nog niet. Hij begroet u vriendelijk, om vervolgens met u mee te lopen naar de activiteit. Het blijkt ‘Yoga Berry’ te zijn. De docent die maandelijks de yoga les verzorgt. Inmiddels bent u gearriveerd in de serre en neemt u met bijna alle bewoners plaats op één van de stoelen die klaar zijn gezet in een kring. De stoelyoga activiteit is populair en Berry neemt u even mee van de drukte van alle indrukken die u zojuist in de hal hebt opgedaan. Uw gedachten komen tot rust en u bent helemaal bezig met het ontspannen van lijf en leden. Na de les geeft Berry u nog een paar persoonlijke tips voor uw eigen ‘bewegingsapparaat’ en u neemt geheel tevreden plaats in de gemeenschappelijke huiskamer alvorens u aanschuift in het restaurant voor een welverdiende lunch bereid door de man in het zwart.
Namens Judith Röttjers, coördinator Welzijn bij Villa Molenenk in Deventer.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.