Dansend de lente in

Afgelopen week was het echt voorjaarsweer en de bewoners van Landgoed Klein Engelenburg hebben daar met volle teugen van genoten. Vanuit de behaaglijke herenkamer over het landgoed uitkijken, waar de krokussen staan te bloeien. We blikken graag terug op een bijzonder bezoek van volksdansgroep Zarazan uit Eerbeek.

31 januari 2019

Volksdansen
Onlangs hebben de bewoners van Landgoed Klein Engelenburg namelijk bezoek ontvangen van het volksdansgezelschap Zarazan uit Eerbeek. Deze vereniging bestaat sinds 1986 en verschillende keren per week komen de leden bij elkaar om te dansen. Inmiddels hebben ze een groot repertoire van allerlei internationale dansen. Daarbij dragen ze prachtige, kleurige kostuums die zijn vervaardigd door een aantal leden van de groep. Er is een enthousiaste demogroep, die op uitnodiging een mooi programma komt laten zien. Door de muziek en dans maken ze een reis langs verschillende landen. Van Eerbeek naar Israël, Mexico, Oostenrijk, de Balkan, Italië, Griekenland en Portugal. Iedere dans heeft een eigen betekenis en beeldt iets uit. Leidster Lian kondigt de dansen aan en geeft uitleg. Een dans kan vrolijk, feestelijk, stoer, maar ook ingetogen zijn.

Aanstekelijk
Zarazan komt uit het Servisch en betekent letterlijk besmettelijk, aanstekelijk. En dat was het zeker! De bewoners zaten in een grote kring en ze genoten van de wervelende dansparen voor hen. Alle bewoners waren actief betrokken bij het optreden. Voeten en handen bewogen op het ritme van de muziek. De bewoners werden daadwerkelijk bij verschillende dansen betrokken of gingen zelf de dansvloer op.

""

Goed voor het brein
Iedereen weet wel dat muziek doorgaans een positief effect heeft op het humeur en dat het een goede invloed heeft op de hersenactiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat muziek en bewegen essentieel zijn om afbraak van de hersenen tegen te gaan. Op Landgoed Klein Engelenburg worden altijd al veel activiteiten aangeboden met muziek. Dat het ook wetenschappelijk is bewezen dat dansen als bewegingsactiviteit een positieve uitwerking heeft, is een fijne bevestiging. Eigenlijk is het ook heel logisch. Bij dansen worden beweging en muziek gecombineerd. Dansen activeert verschillende delen van de hersenen. Het doet een beroep op de fijne motoriek en op het coördinatievermogen. Het vormt daarom een grotere uitdaging voor de hersenen dan lopen of een kruiswoordraadsel maken. Bovendien is het een sociale interactie. En dat zijn precies de zaken waarop gelet wordt in het welzijnsaanbod. Hierdoor hebben de bewoners een plezierige tijd en doen graag mee aan de verschillende activiteiten, meestal met een grote glimlach op het gezicht.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.