Meestal heb ik voldoende inspiratie om de stukjes voor deze rubriek te schrijven. Ook dit keer ontbreekt het mij niet aan onderwerpen of ideeën. En dat is nu juist mijnprobleem: er is zoveel om over te schrijven.
Luchtige onderwerpen, serieuze onderwerpen en onderwerpen die aansluiten bij de actualiteit. Zo wil ik bijvoorbeeld graag nog eens vertellen over de voor- en nadelen van het feit dat tegenwoordig ouderen langer thuis blijven wonen. En welke gevolgen dat voor ons heeft. Maar die houdt u van mij tegoed. De actualiteit van Villa Molenenk van dít moment, is dat onze overkoepelende organisatie Domus Magnus, een team van ambulante specialisten heeft aangenomen.
Dat is goed nieuws: “Zij bieden exclusief voor de eigen bewoners extra verzorging en begeleiding. Door het goede rondom het wonen en welzijn in de huidige situatie te behouden en te verdiepen in de zorg, ontstaat een nieuwe en unieke vorm van particuliere intensieve ouderenzorg.” Aldus de directie van Domus Magnus. Daarmee spelen we in op de huidige tendens waarin steeds meer mensen langer thuis blijven wonen. En daarmee ben ik wonderlijk genoeg toch weer terug bij wat ik aan het begin van dit artikel noemde. Daardoor stijgt de gemiddelde leeftijd van onze bewoners niet alleen maar ook de hoeveelheid zorg die zij nodig hebben.
De specialisten die verantwoordelijk zijn voor de bewoners in onze regio; Warnsveld, Brummen en Deventer, zijn specialist ouderen geneeskunde Anna Jansonius, en psycholoog Nynke Hoogstraten. Deze twee ervaren deskundigen zijn nauw betrokken bij Villa Molenenk en kunnen daardoor ook dicht bij onze bewoners staan en hen echt leren kennen. Zij vormen daarmee de specialistische schakel van onze huizen tussen de andere behandelaars zoals de huisarts, de fysiotherapeut en alle andere ‘ketenzorgers’.
Een bijzonder moment
Deze week botste ik bijna tegen Addis en mevrouw. N. op. Dit tweetal stapte net uit de auto toen ik op de fiets kwam aanrijden bij Villa Molenenk. Mevrouw N. is herstellend van een heupoperatie en daarmee één van onze zorghotel gasten. Korte stukjes kan zij op krukken lopen maar voor langere afstanden is zij afhankelijk van een rolstoel. Mevrouw N. had een probleem en zat in zak en as: Een hele goede vriendin van haar was overleden maar er was niemand die haar kon begeleiden naar het afscheid en de uitvaart in Apeldoorn. Ze vertelde dit aan één van onze welzijnsmedewerkers. Deze ondernam direct actie en vroeg aan Addis de Jong, één van onze vrijwilligers, of hij haar misschien wilde begeleiden naar deze droevige bijeenkomst. Addis was direct bereid om mee te gaan. Mevrouw N. was hier ontzettend blij mee.
Toen ik ze trof kwamen ze net terug. En ondanks dat de reden van de reis natuurlijk beslist niet vrolijk was, kwam mevrouw heel positief gestemd terug: “Het was fantastisch hoe Addis mij heeft begeleid. Hij voelde perfect aan hoe de situatie was. Ook al hoefde dat natuurlijk niet, hij nam afstand toen ik met de nabestaanden in gesprek ging en op de momenten dat ik hem nodig had was hij er.
Als kers op de taart hebben we een omweg gemaakt en zijn we door de buurt gereden waar mijn oma vroeger heeft gewoond in Deventer.” Aldus een dankbare mevrouw N. Ook dát is actualiteit op Villa Molenenk en zeker niet minder belangrijk dat de andere zaken in dit artikel.
Namens Judith Röttjers, coördinator welzijn Villa Molenenk.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.