Themaweek: Invloedrijke mensen uit de geschiedenis

In juni hadden we bij woonzorglocatie Hildebrand een themaweek georganiseerd over belangrijke (oftewel invloedrijke) mensen uit de geschiedenis.

13 juni 2018

Tijdens deze themaweek hebben we gelet op zowel mannen als vrouwen in binnen- en buitenland. Een belangrijke vrouw uit de Nederlandse geschiedenis is Aletta Jacobs. Zij was een ontzettend belangrijk persoon in de vrouwenemancipatie. Ze bezocht hiervoor de Rijks Hogere Burgerschool in haar geboorteplaats, waar normaal geen vrouwen werden toegelaten. Een jaar later vroeg ze aan minister Thorbecke toestemming om aan de universiteit te studeren en hij stemde toe. Jacobs was niet de eerste vrouwelijke studente. Dat was ruim twee eeuwen eerder. Anna Maria van Schurman. Aangezien vrouwen in die tijd eigenlijk niet aan een universiteit mochten studeren, volgde Schurman de colleges vanachter een gordijn, zodat de mannelijke studenten haar niet konden zien. De bewoners moesten lachen om het gordijnen tafereel van Schurman. Jacobs was overigens wel, zoals u waarschijnlijk weet, de eerste die een universitaire studie succesvol afrondde. Ze werd de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. De bewoners wisten dat ze ook grote invloed had gehad op vrouwenemancipatie, geboortebeperking en het vrouwenkiesrecht.

Toen we het eenmaal over invloedrijke vrouwen hadden, kon de Haarlemse Kenau niet ontbreken. Veel bewoners wisten dat er een park in Haarlem naar haar is vernoemd. Kenau Simonsdochter Hasselaer was een scheepsbouwer en houthandelaar. In de 16e eeuw zou ze een uitzonderlijk moedige vrouw tijdens het beleg van Haarlem zijn geweest. Er wordt gezegd dat ze een leger van 300 vrouwen heeft aangevoerd in de strijd tegen de Spanjaarden en dat ze zelfs hete pek naar de vijand gooide. Bewoners gingen met elkaar in discussie of je een Kenau (zoals het nu wordt gebruikt) als iets moedigs of juist als iets kwalijks moet zien.

Mannen die in het rijtje van invloedrijk voorkwamen en op waren gekomen voor de mensenrechten zijn de Amerikaanse president Abraham Lincoln (afschaffing van de slavernij), Martin Luther King (met zijn bekende speech I have a dream) en Nelson Mandela die in opstand kwam tijdens het apartheidsregime. Ook hebben we het gehad over invloedrijke personen in de mediawereld. Oprah Winfrey bijvoorbeeld, die veel bewoners kenden van de grote tv-shows en Walt Disney met zijn innovatieve films en nieuw gecreëerde animatiefiguren, zoals Mickey Mouse.

Namens Sanne Hoenjet, activiteitenbegeleider van woonzorglocatie Hildebrand.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.