Bij Domus Magnus hebben we veel aandacht voor de manier waarop wij de tafels dekken en de maaltijden presenteren, porties zijn niet te groot en zo samengesteld dat onze bewoners gevarieerd en gezond eten.
Eten is iets wat wij als mensen niet alleen moeten doen maar ook een bezigheid waar we veel plezier uit halen. Het bedenken wat te eten, het koken, tafeldekken en daarna de maaltijd zelf is vaak een sociale gebeurtenis, samen met een goed glas wijn genieten van een heerlijk diner. Om sfeer te creëren zou je zelf kunnen zorgen voor een gezellig tafelkleed, muziekje op de achtergrond, kaarsje aan, lekkere wijn of water in een wijnglas, de maaltijd op een prettige manier op het bord presenteren, en, wanneer je alleen eet, foto’s van dierbaren in de buurt. Dit draagt allemaal bij aan de beleving en genot van het eten.
Daarnaast hebben wij veel aandacht voor eten bij dementie; smaken veranderen en herkenbaarheid en structuur van voedsel wordt belangrijker. Mensen met een dementie worden vaak a-praktisch, wanneer wij merken dat het zelf snijden en smeren niet meer lukt zorgen wij dat we dit overnemen. Het is balanceren tussen zelfzorg stimuleren en verzorgen. Waar we altijd oog voor hebben is het respecteren van wensen en gewoonten. We willen onze bewoners altijd een keus geven, hoewel we de keus bij mensen met een dementie niet te groot maken omdat zij dit niet meer kunnen overzien.
Bedenk, zien eten, doet eten. En een beetje gezelligheid, warmte en echte aandacht, dat vindt ieder mens fijn.
Marga Koster-Sedney, Coördinator Zorg, locatie Het Hendrickszhuys
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.