Bij woonzorglocatie Villa Molenenk staan we stil bij de Nationale Herdenking op 4 mei. Om die reden hebben we een lezing georganiseerd om met de bewoners te praten over het thema 'Herdenken en Vrijheid'.
De bewoners van woonzorgcomplex Villa Molenenk in Deventer zitten gezamenlijk in stilte en vol aandacht te kijken naar een kort fragment van de kranslegging op de Dam in Amsterdam. Het fragment dat op een groot scherm vertoond wordt is uit 2016 en laat de twee kransleggingen zien die namens de Joodse oorlogsslachtoffers worden gelegd: Twee overlevenden die samen met een dochter en een kleindochter deze plechtige handeling verrichten.
Het fragment wordt vertoond als inleiding bij een bijzondere lezing. De lezing van die middag wordt namelijk verzorgd door René de Vries (85 jr) en zijn kleindochter Robin Bouvy (23 jr) . Zij zijn twee van de vier personen die bij die gelegenheid een krans gelegd hebben. Dat maakt dat de herdenking op de Dam heel dichtbij komt.
Herinneringen delen
Ieder van de aanwezigen is van de generatie de oorlog hebben meegemaakt. Het is een onderwerp dat niet altijd zo makkelijk ter sprake komt. Iets dat je bij de koffieochtend bespreekt of dat je met iedereen wilt delen. In de dagen voorafgaand aan 4 en 5 mei wordt er in de media ruim aandacht besteed aan de tweede wereldoorlog. Dit rakelt vaak bij deze generatie weer vele herinneringen op. Door deze lezing te organiseren hoopte de organisatie een ingang te vinden bij de bewoners die daar behoefte toe voelden om deze herinneringen te delen.
In vrijheid leven
De opzet is geslaagd; gaandeweg de lezing, waarbij René de Vries samen met zijn kleindochter de interactie aangaat met zijn generatiegenoten, komen de verhalen los. Roerende, vaak ook schokkende verhalen komen naar boven. Een vader die is omgekomen omdat hij in het verzet zat, iemand die als 10-jarige aan de Burma spoorlijn heeft gewerkt, de hongerwinter in Amsterdam. Hoe onbeschrijfelijk het ook is, na afloop komt men gezamenlijk tot de conclusie dat men blij is dat men hier heden ten dage in vrijheid naar een lezing heeft kunnen luisteren op een plek waar men zich veilig voelt. In feite is iedereen die de oorlog mee gemaakt heeft een overlevende die daardoor dés temeer de vrijheid van vandaag kan waarderen.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.