Kunstenares Annemarie Busschers neemt ons mee ‘Onder de huid’

Op woonzorglocatie Villa Molenenk organiseren we regelmatig lezingen over uiteenlopende culturele onderwerpen. Vorige week was kunstenares Annemarie Busschers te gast.

1 mei 2018

De rode draad in haar werk is de huid. Zij maakt portretten van mensen met uiteenlopende leeftijden. In haar werk beoogt zij allerminst het maken van een mooi ‘plaatje’, maar kruipt zij bijna letterlijk in- en -onder de huid van haar model. Daarmee maakt zij deze lezing niet alleen tot een culturele belevenis maar ook eentje die onze bewoners op een onconventionele manier confronteert met het ouder worden. Zij doet dit op zo’n manier dat hetgeen op het eerste gezicht ongewenst lijkt, zoals rimpels, ouderdomsvlekken en littekens, in het licht van kwetsbaarheid, ervaring en zelfs schoonheid komen te staan.

Annemarie over haar werk: “In mijn portretten staat de huid centraal. Tijd en gezondheid zijn van invloed op het uiterlijk van mensen. Dat uiterlijk, vorm en huid, bepaalt hoe men vaak in eerste instantie de ander beoordeelt. De verandering, die men bij het ouder worden onvermijdelijk gaat zien, houdt veel mensen dagelijks bezig. Iedereen wil oud worden maar veel mensen voelen angst voor het werkelijk ouder worden.” Annemarie begint haar lezing met een inleiding over het naakt in de kunstgeschiedenis aan de hand van hoe Rembrandt en zijn tijdgenoten hun modellen afbeeldden. Ze laat ons zien dat er in de kunstgeschiedenis steeds sprake is van het dilemma van het afbeelden van het realisme versus het idealisme. Gaandeweg komt zij bij het heden en legt zij verbanden met haar eigen werk, toont haar ontwikkeling, vertelt over haar drijfveer en legt haar bijzondere werkwijze uit. Deze is uniek; Zij schuwt geen middel en techniek om de huid zó uit te beelden zoals zij deze over wenst te brengen. Hier en daar verdwijnt schijnbaar het verschil tussen papier en doek en echte huid.

Zij toont beelden van zichzelf: een enorm doek onder de naaimachine bewerkend, een groot frame met een al vergevorderd schilderij wordt door haar in stukken geknipt en weer aan elkaar genaaid, rood touw wordt verlijmd tussen twee lagen dun papier van gigantisch formaat en ‘mishandeld’ met een strijkbout, waardoor er op wonderlijke wijze adertjes op de huid tevoorschijn komen. Ik moet onwillekeurig denken aan de ontwikkelingen in de wetenschap waarbij huid in petrischaaltjes wordt gekweekt. Annemarie doet dat hier feitelijk op macro formaat met organische materialen. Verwonderd en vol bewondering kijken onze bewoners toe. Ze vinden het mooi, interessant en zijn onder de indruk. Door het werk van Annemarie wordt men bijna gedwongen om opnieuw naar zichzelf te kijken, zijn eigen huid te ontdekken en om de aftakeling, waarvan men dacht dat de ouderdom die met zich mee bracht, opnieuw te bezien.

Annemarie Busschers, 48 jaar,  woont en werkt in Ten Boer. Zij geniet nationale en internationale bekendheid. Haar werk is onder andere opgenomen in de collectie van museum More, de Fundatie, het Groninger en het Drents museum. Zie ook: www.annemariebusschers.com

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.