Winter – of lente? – op Klein Engelenburg

Op het landgoed van Klein Engelenburg steken de fleurige narcissen al een eind boven de grond uit en staan de sneeuwklokjes vol in knop. En het is nog maar half januari! Als we het erover hebben met de bewoners, dan komen de verhalen los over de strenge winters van vroeger. Want toen...

17 januari 2020

IJsbloemen

Toen werden er tenminste nog flinke schaatstochten gemaakt! “Zo koud als wij het hadden, dat heb je nu niet meer”, aldus één van onze bewoners. Herinneringen aan warme chocolademelk en havermoutpap. Aan met een kruik en sprei in bed liggen en wakker worden met ijsbloemen op de ramen. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat we dat in de winter van 2020 nog gaan meemaken. Jammer, want de locatie onder een laag sneeuw is toch wel een bijzonder mooi gezicht.

Een roep van de midwinterhoorn

In december hebben we wel allerlei winteractiviteiten gehad die al een lange geschiedenis hebben en die sommige bewoners nog uit hun jeugd kennen. Zoals het midwinterhoornblazen, op 22 december, de kortste dag van het jaar. Vier blazers kwamen bij Klein Engelenburg om de donkere dagen af te sluiten en het licht welkom te heten. Dit wordt ook wel de winterwende genoemd. De blazers gaven uitleg over deze traditie en over het maken van een houten midwinterhoorn. De bewoners mochten zelf proberen of ze geluid, oftewel “een roep”, voort konden brengen. En dat lukte bij sommige bewoners!

Platte en ronde wafeltjes

Op Oudejaarsdag hebben we met elkaar kniepertjes gebakken. Ook al een streekgebonden gewoonte. Er werd hard gewerkt met elkaar, het tempo zat er goed in. De wafeltjes hoeven maar heel kort gebakken te worden, en moeten terwijl ze nog warm zijn opgerold worden. Zodra ze een beetje koud zijn, en dat zijn ze heel snel, zijn ze te bros om te worden gerold. Gelukkig hoefden niet alle wafeltjes opgerold te worden; op Oudejaarsdag eet je ze namelijk plat. Dan symboliseren ze het oude jaar, dat al is ‘uitgerold’. De opgerolde wafeltjes zijn voor 1 januari, als symbool voor het nieuwe jaar dat nog ‘opgerold’ voor ons ligt. In sommige streken worden de kniepertjes gevuld met slagroom. De bewoners van Klein Engelenburg hebben ervan gesmuld!

Voorjaar

Nu is het nieuwe jaar en de “échte winterperiode” begonnen. Hopelijk heeft de roep van de midwinterhoorn zijn werk gedaan en brengen de dagen ons meer en langer licht. Voor de bewoners mag het voorjaar zo snel mogelijk komen, met niet alleen narcissen, maar ook met veel zonneschijn. Daar fleurt tenslotte iedereen van op.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.