Welkom op Villa Molenenk ‘Koffie met een luisterend oor’

Als u bij ons woont en u hebt bijvoorbeeld ondersteuning gehad bij een medische handeling door het bekwame zorgpersoneel. Of u bent door hen eenvoudigweg liefdevol geassisteerd bij een douche in de ochtend. Dan kunt u bij ons, na het ontbijt en een kop koffie of thee, méér verwachten dan alleen de rest van de dag achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten op het appartement.

5 april 2018

Villa Molenenk heeft hiervoor een uitgebreid aanbod van activiteiten en een team van kundige en ervaren activiteitenbegeleiders in dienst. Als mensen mij vragen: “Wat doet een activiteitenbegeleider nu precies?” Dan kan ik uitgebreid vertellen over het bloemschikken, de wekelijkse concertmiddag, de koffieochtend, de koersbalochtend, de filmmiddag, het borreluur, de bakmiddag, de verwenochtend en de gymnastiekochtend, de interessante lezingen van gastsprekers en niet te vergeten de ‘inhaakdagen’ en alle andere leuke activiteiten die wij als activiteitenbegeleiders begeleiden en organiseren. Als activiteitenbegeleider denk ik, dat als ik dat als enige noem, ik ons vak ernstig tekort doe. Wij doen zoveel meer dan bloemschikken. We ondersteunen de bewoners bij de dagelijkse activiteiten die men om wat voor redenen dan ook, niet altijd meer geheel zelfstandig kan verrichten: We verlenen assistentie tijdens de maaltijden, voeren een goed gesprek tijdens het diner, zorgen voor een prettige sfeer in huis of doen samen een boodschap bij het winkelcentrum. Ook bieden wij een luisterend oor;  Als mensen een probleem hebben proberen we samen een oplossing te zoeken. Als mensen ongerust zijn of gespannen, proberen wij de oorzaak te achterhalen en hen af te leiden van hun zorgen. Als mensen blij zijn lachen we samen. Als mensen zich alleen voelen gaan we bijvoorbeeld samen met hen naar het vrijdagmiddagconcert op de locatie zelf en we stellen ze voor aan medebewoners en bouwen zo bruggetjes. Als mensen visite krijgen openen wij de voordeur en indien nodig, nemen we de jassen aan en zorgen voor een gastvrije ontvangst van familie en vrienden. Bovendien besteden we aandacht aan feest en-gedenkdagen die men gewend is te vieren en te gedenken. Daarmee dragen we, net als de andere teamleden, bij aan het algehele welzijn van de bewoners.

Zorg-leef-plan
Het zorg-leef-plan dat voor en mét iedere bewoner van Villa Molenenk wordt opgesteld, bevat naast zorggegevens, een korte levensbeschrijving van mensen met hun interesses en gewoonten en een beknopte karakterschets. Op die manier stemmen we het welzijnsaanbod af op het individu. Maar als men lekker een ‘s middags rustig uit het raam wil kijken op het appartement, dan komen wij met alle plezier een kopje koffie of thee brengen met een koekje of een luisterend oor naar keuze.

De kunst van activiteitenbegeleiding
Dat het vak activiteitenbegeleider ook zijn valkuilen kent, werd mij op humoristische wijze duidelijk uit een kort gesprek dat ik ooit had met een dame op één van onze andere locaties in 2007:
Mevrouw de Vries was Engelse van oorsprong en getrouwd geweest met een Nederlander en had derhalve het grootste deel van haar leven in ons land doorgebracht. Uiteraard kon ze Nederlands spreken maar door het verstrijken der jaren was ze weer teruggevallen op haar moedertaal. Ook was ze al zo met onze locatie vergroeid dat zij niet beter wist of het prachtige landhuis was haar huis en zij  de vrouw des huizes. Zij zat vaak op een stoel in de imponerende hal bij de voordeur alles en iedereen te observeren die in en uit liep. Op een goed moment stond ik even bij haar. Ze keek me nieuwsgierig aan alsof ze me niet helemaal kon plaatsen en vroeg in geprononceerd Engels, bijna lichtelijk verontwaardigd: “What áre you?”. De vraag overviel mij en ik moest even nadenken: ‘Wat was nu ook al weer activiteitenbegeleider in het Engels?’ voordat ik spontaan antwoordde: “I am an activitiy terrorist.” Waarna we samen in lachen uitbarstten. Later realiseerde ik mij: De kunst van de activiteitenbegeleider is om te voorkomen dat je mensen overvoert met activiteiten. Dat je leert aanvoelen wanneer een mens behoefte heeft aan contact en wanneer niet. Aan het begin van mijn loopbaan in dit vak, was dit een heel wijze les die ik nooit meer vergeet.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.