VR-bril (Virtual Reality) lezing & demo voor bewoners van locatie Holland

Onlangs hebben de bewoners van woonzorglocatie Holland in Baarn een lezing over Virtual Reality (VR) en VR-brillen bijgewoond. De opkomst was groot en alle aanwezigen hebben zelf een VR-bril kunnen uitproberen. De bewoners wisten niet wat ze zagen en de reacties waren zeer positief.

11 januari 2019

Ver van je bed show, gewoon thuis
Virtual Reality (VR) is een futuristisch medium dat erg in opkomst is, niet alleen onder jongeren die het gebruiken om te gamen, maar ook in de gezondheidszorg en ouderenzorg. Door simpelweg een speciale bril op te zetten, waant men zich van het één op andere moment in een andere wereld. Op die manier kunnen bewoners toch nog een keer dat verre land bezoeken, parachutespringen, of met dolfijnen zwemmen. Gewoon vanuit het comfort van hun luie stoel.

Informatieve presentatie
De lezing werd verzorgd door de kleinzoon van één van de bewoonsters van locatie Holland. Zijn bezoek werd mede mogelijk gemaakt door SyncVR, gespecialiseerd in Virtual Reality in de (medische) gezondheidszorg. Hij had een presentatie voorbereid, waarbij beelden op de televisie werden getoond en uitleg gegeven werd. Er werd met belangstelling geluisterd naar de interessante ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van Virtual Reality. Zo kunnen bijvoorbeeld zieke mensen met behulp van Virtual Reality vanuit het ziekenhuisbed toch nog genieten van een duik in het Great Barrier Reef, of van een safari tussen de leeuwen in Kenia. Dit sprak tot de verbeelding en er werden door de aanwezige bewoners veel vragen gesteld. Het resultaat was een interactieve en informatieve bijeenkomst.

Zelf proberen
Het hoogtepunt van deze middag bleek het feit dat er drie VR-brillen aanwezig waren, die door de bewoners uitgeprobeerd konden worden. De interesse was groot en alle aanwezigen wilden het zelf weleens uitproberen. Zodra de bewoners de VR-brillen opzetten, klonken er allerlei bewonderenswaardige kreten en ‘keken’ de bewoners om zich heen, alsof er overal dingen te zien waren. ‘Oh, wat een prachtige vissen zwemmen daar en het water is zo blauw’, klonk het aan de ene kant van de ruimte, terwijl aan de andere kant werd uitgeroepen: ‘Die olifanten komen wel heel dichtbij, oh en daar zie ik nu ook een neushoorn!’ Er werd naar dingen gewezen en gereikt en zodra de VR-bril opgezet werd, gingen de brildragers meteen helemaal op in de omgeving die zij in de bril geprojecteerd zagen. Zij waanden zich echt even in een heel andere omgeving. Opvallend was dat de drukke straten van New York erg indrukwekkend overkwamen op sommige bewoners. Naar het Noorderlicht kijken maakte echter minder indruk: ‘Het ziet er wel mooi uit hoor, maar er gebeurt niet zo veel’, aldus een bewoonster.

Virtual Reality goed voor kwaliteit van leven
VR-brillen worden in de mentale gezondheidszorg toegepast voor het bestrijden van stressstoornissen en fobieën, maar ook ter bevordering van ontspanning en meditatie. Applicaties die in ziekenhuizen gebruikt worden voor pijnbestrijding en revalidatie, zorgen voor een sneller herstel van patiënten. Daarnaast worden toepassingen specifiek voor het verbeteren van de kwaliteit van leven in de ouderenzorg in hoog tempo ontwikkeld. Mogelijkheden worden dan ook onderzocht om bewoners van Domus Magnus vaker de mogelijkheid te bieden Virtual Reality te ervaren.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.