Al eerder heeft u kunnen lezen over de verbouwing van de algemene huiskamers voor de bewoners van Klein Engelenburg, en dan met name voor degene die beperkingen ondervinden van de dementie. Deze recente verbouwing was een mooie gelegenheid om te kijken naar de inventaris.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen, en dus gingen we op zoek naar een nieuw servies. Er waren nogal wat voorwaarden waar dat aan moest voldoen: heel sterk, slijtvast, stapelbaar, chique uitstraling. En vooral gebruiksvriendelijk voor bewoners met een lichamelijke, visuele en/of geestelijke beperking. Daarnaast ook nog aantrekkelijk voor de somatische bewoners en de hotelgasten.
Nieuw servies volgens inzichten van de Brein coach
Het juiste moment om onze interne Breinomgevingscoach Wies Meester te raadplegen. Want wat is gebruiksvriendelijk voor bewoners met hersenletsel? Wies heeft de opleiding ‘Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem) gedrag’ volgens de Brein Omgeving Methodiek™ gevolgd. Deze opleiding is ontwikkeld door Anneke van der Plaats, een sociaal-geriater die zich helemaal heeft verdiept in de ontwikkeling van het brein en de belevingswereld van mensen met dementie.
Rood
Wies leerde daar onder meer dat wetenschappelijk is aangetoond dat de kleur rood door Alzheimerpatiënten beter wordt waargenomen dan bijvoorbeeld blauw, groen of geel. En gebruiksvoorwerpen moeten herkenbaar zijn. Kleine bewerkingen, bijvoorbeeld motiefjes als bloemetjes, zijn niet goed waarneembaar. In de beleving van een bewoner is het een vuiltje dat van het bord afgeveegd moet worden, of nog iets wat gegeten moet worden, het bord is nog niet leeg. En wat geeft een prettig houvast aan een kopje? Hoe zwaar moet het zijn?
Nieuw servies
Met een aantal collega’s zijn we op zoek gegaan naar nieuw servies. We kwamen terecht bij een showroom voor groot gebruikers, en al snel bleek de collectie van Villeroy & Boch een goede start te zijn. Het bleek namelijk dat V&B bezig was met het ontwerpen van een nieuw servies, speciaal voor gebruikers met beperkingen. Deze lijn is nog niet op de markt, maar we kregen al wel voorbeelden te zien. Zo zagen we een diep bord met een subtiele bolling in het midden, zodat het eten naar de rand wordt geleid, kopjes met een handvat dat niet doorloopt, maar goed is vast te houden voor mensen met dikkere vingers en kopjes die niet snel van het schoteltje vallen als het ietwat scheef wordt gehouden. We vonden het fijn te zien dat er voor de psychogeriatrische bewoners aangepast servies beschikbaar komt dat niet van kunststof is.
Rode randjes
Deze prototypes waren uitgevoerd met verschillende van de bekende, klassieke decors van V&B, maar in de loop van het gesprek bleek dat er verschillende mogelijkheden waren voor eigen aanpassingen. Want wij wilden natuurlijk de kleur rood als decoratie. Zodoende kwamen we tot een eigen servies: van sterk materiaal met een mooie uitstraling, en met rode randjes op de plaatsen waar ze nut hebben, als accent op de vormgeving. Zodat het voor iedereen goed is te zien wat de greep van het kopje is, en de rand van een schoteltje of een bord. Het heeft een poosje geduurd, maar inmiddels hebben we het servies in gebruik, en de bewoners zijn er blij mee!
Nieuwsgierig naar de de activiteiten of locatie Klein Engelenburg in Brummen? Wij verwelkomen u graag! Neem contact op via 085-0645910.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.