Activiteitenbegeleidster Linda: “Iedereen kleurt op zijn of haar eigen manier”

Bij Huis ter Weegen in Warnsveld staat de donderdagmiddag in het teken van creatief bezig zijn. Activiteitenbegeleidster Linda ten Dam begeleidt deze middagen met veel plezier. Zij is naast activiteitenbegeleidster ook zelfstandig kunstenares en kunstzinnig docent en coach. Met haar kennis en ervaring tilt ze de creatieve activiteiten naar een hoger niveau.

22 september 2020

Rekening houden met de persoon
Linda’s eigen werk is abstract en kenmerkt zich door het gebruik van veel verschillende materialen zoals pasta’s, inkt en olieverf. Gelaagdheid is een terugkerend thema in haar werken. Linda maakt zowel vrij werk als kunst in opdracht. Linda: “Ik werk zowel graag alleen als met mensen. In het verleden heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij een ouderenzorgorganisatie. Ik vind het een mooie doelgroep om mee te werken. Dus toen ik de vacature zag voor activiteitenbegeleidster bij Huis ter Weegen, reageerde ik meteen. Ik werk hier nu ongeveer een jaar. De sfeer is heel huiselijk en warm. Iedereen gaat goed met elkaar om en kent elkaar door en door. Dat is het voordeel van zo’n kleine locatie. Ik kan mijn creatieve programma dan ook precies toespitsen op de bewoners die deelnemen. Ik kijk altijd naar diegene die ik voor me heb en wat diegene nodig heeft. En daar stem ik vervolgens mijn materiaal op af. Als kunstzinnig coach weet ik wat materiaal met een persoon kan doen. Is iemand verdrietig? Dan bied ik zacht materiaal en bijpassende technieken aan. Bij opstandigheid kies ik materiaal waarmee iemand zich kan uiten. Heeft iemand weinig kracht of mist de fijne motoriek? Dan houd ik daar rekening mee en kies ik materialen waarmee diegene wel uit de voeten kan.”

Zelfvertrouwen
De creatieve middagen worden soms met enige terughoudendheid bezocht. Linda: “Wat ik vaak zie, is dat mensen zich vooraf excuseren. Ze zeggen dat ze het vast niet kunnen, dat het niet mooi zal worden of dat ze sinds hun kinderjaren niet meer getekend hebben. Als het ware dekken ze zich in. Ik stel ze dan altijd gerust. Het hoeft niet meteen in het museum te hangen! Vaak zijn de bewoners verbaast over het eindresultaat. Ze zijn heel blij met wat ze mee naar hun appartement nemen. Geven het kunstwerk ook vaak een mooie plek waar ze het goed kunnen zien. Creatief bezig zijn kan echt een opkikker aan het zelfvertrouwen geven.”

Verbinding
Toch vindt Linda het creatieve proces uiteindelijk veel belangrijker dan het eindresultaat. “Ik vind het bijzonder dat ik mensen daarin mag begeleiden. Alles wat zich aandient is goed. Elke emotie mag er zijn. Dat geldt voor alle activiteiten die we hier organiseren. Je zoekt steeds naar de beste manier om iemand te betrekken. Of we nu tekenen, koekjes bakken of naar live muziek luisteren. Voor mij draait het om de kleine dingen; een glimlach, een moment van concentratie of juist ontspanning. Maar het allermooiste is wanneer ik echt verbinding voel. Verbaal of non-verbaal.”

Wilt u meer weten over woonzorglocatie Huis ter Weegen in Warnsveld? Vraag dan vrijblijvend een brochure of rondleiding aan.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.