Al zestig jaar samen en tientallen landen verder; echtpaar van der Wal vertelt hun verhaal

Echtpaar van der Wal woont sinds maart 2021 in locatie Holland in Baarn. Ze zijn al zestig jaar samen en hebben een interessant leven gehad in veel verschillende landen. Hier vertellen ze vol passie over aan Sarah, de coördinator welzijn.

12 november 2021

Tekst: Sarah Mulders, coördinator welzijn van locatie Holland.

Landentour in huis

Als ik het appartement van het echtpaar binnenstap word ik welkom ontvangen en voelt het net alsof ik de verschillende landen instap waar ze al die jaren hebben gewoond. Er staan allemaal interessante voorwerpen uit diverse culturen. Henk en Ria van der Wal zijn echte wereldburgers, wel twintig jaar lang hebben ze in het buitenland doorgebracht. Ze zijn nu al meer dan zestig jaar samen, maar genieten nog steeds van elkaar. “Ik had vroeger best veel hobby’s, maar er is nu nog één belangrijke overgebleven; mijn dierbare vrouw!”, vertelt de bewoner als we het kort over zijn hobby’s en interesses hebben.

Van Groningen naar New York

We hebben elkaar in Groningen ontmoet”, vertelt meneer van der Wal, “we werkten bij hetzelfde reisbureau en waren collega’s. Het was niet zo gemakkelijk in het begin en in die tijd. Ria was namelijk katholiek en ik protestants. Ik moest katholiek worden om te mogen trouwen, dat was in 1962, maar we hebben beiden daarna de religie achter ons gelaten”. Wat je niet allemaal voor echte liefde over hebt. Meneer vertelt rustig verder over zijn leven en zijn vrouw voegt er telkens wat aan toe. Samen delen ze mooie herinneringen aan hun tijd in het buitenland. “We hebben eerst vijf jaar in New York gewoond. Ik werkte daar bij een reisorganisatie die samenwerkte met de KLM en Ria werkte bij de Holland Amerika Line. In New York is onze dochter geboren. Daarna kwam ik in dienst van de KLM en werden we uitgezonden naar Montreal, Canada.”

Echtpaar van der Wal

Even naar familie vliegen

In totaal heeft het echtpaar twintig jaar in het buitenland gewoond. In Montreal werd hun zoon geboren. Op een gegeven moment zijn ze teruggegaan naar Nederland zodat beide kinderen daar naar de middelbare school konden. “We waren bang dat we onze kinderen kwijt zouden raken als ze in een ander land zouden blijven plakken”, vertelt Henk. “Dat gebeurde wel vaker bij andere KLM-collega’s en we wilden dat niet met onze kinderen”. Na een langere periode in Nederland, zijn ze weer naar het buitenland vertrokken. Eerst hebben ze vier jaar in het Afrikaanse land Zimbabwe gewoond, daarna drie jaar in Portugal en uiteindelijk zijn ze terecht gekomen in Boedapest, Hongarije, waar ze ook drie jaren vertoefden. “Misten jullie je familie uit Nederland niet? En was het niet lastig om steeds weer in een heel nieuw land met een totaal andere cultuur te wennen?” Vraag ik. Mevrouw van der Wal vertelt dat het allemaal best goed geregeld was. “Henk werkte bij de KLM, dus we konden altijd gratis vliegen en onze familie bezoeken, of de familie kwam naar ons.” Meneer voegt er nog aan toe: “En we konden altijd onze inboedel meeverhuizen, zodat we ons thuis zouden voelen”.

Schilderen als verborgen talent

Het echtpaar ziet hun tijd in het buitenland als een mooie tijd. Meneer van der Wal was de general manager van de KLM in een aantal landen en dat bracht onder andere veel sociale activiteiten met zich mee. Toen ze in Boedapest woonden, was hij de manager van heel centraal en Oost-Europa. “Het was een boeiende baan. Ria had ook een hele belangrijke rol als gastvrouw. Zij kon echt de meest fantastische tafels versieren voor al onze gasten die kwamen.” Ria beaamt het. “Soms kwamen er wel zestien gasten bij ons, en ik vond het dan ontzettend leuk om de tafels mooi te versieren en voor ze te koken”. Meneer is op zijn 60ste met pensioen gegaan en is toen begonnen met zijn verborgen passie en talent; het schilderen van stillevens. Hij nam een aantal lessen en heeft in ruim 20 jaar tijd zo’n 200 schilderijen gemaakt. “Ik deed mee aan tentoonstellingen en verkocht veel. Nadat de galerie waar ik mee samenwerkte ging sluiten, ben ik gestopt”.

Holland in Baarn

Echtpaar van der Wal woont sinds begin maart 2021 bij ons in Holland. Het is nooit leuk om je eigen huis achter te laten en dat is begrijpelijk. “Je moet best veel inleveren, maar het is een kwestie van je aanpassen”, zegt onze bewoner. Mevrouw voegt daar aan toe: “Als je ergens komt te wonen, dan duurt het altijd minstens een half jaar voordat je kunt wennen”. Gelukkig zijn ze wel wat gewend en hebben ze er een realistische kijk op. Wij genieten in ieder geval erg van hun aanwezigheid!

Echtpaar van der Wal

 

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.