Er stond weer een interessant uitje met de bus op de planning voor de bewoners van Huis Welgelegen. De bestemming was het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg, in Vorden. Deze plek is het initiatief van een groep vrijwilligers die in 1999 een waardevol neogotisch kerkgebouw hebben behoed voor de ondergang. Samen met familieleden en begeleiders gingen de bewoners op stap.
De monumentale St. Antonius van Paduakerk uit 1856 is – als u het de bewoners van Huis Welgelegen vraagt – de moeite van een bezoek waard. De kerk is de oudst bewaard gebleven kerk van architect Cuypers, die vooral bekend geworden is door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. De kerk heeft in het jaar 2000 een nieuwe bestemming gekregen als Heiligenbeeldenmuseum en beschikt over een collectie van ongeveer 1.600 beelden van heiligen. Ieder jaar wordt een deel daarvan in de kerk tentoongesteld.
Tot half januari konden bezoekers in het museum de kersttentoonstelling bewonderen. De nadruk van de collectie kerststallen lag dit jaar op oude kerstgroepen, afkomstig uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Er waren veel handgesneden exemplaren en een collectie oude papieren vouwkrippen. In het middenpad van de kerk staan levensgrote beelden van heiligen met hun kenmerkende voorwerpen, zoals Sint Petrus met de sleutels en Sint Thomas met zijn boek en de winkelhaak. Ook zijn op de muren en pilaren beelden van heiligen te zien. De bewoners vonden het een prachtige plek om te zijn en keken hun ogen uit. Aansluitend bekeken we een korte film over het ontstaan van kerststallen. We sloten de dag voldaan af met warme chocolademelk en koffie in Vorden en keerden terug naar Huis Welgelegen.
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.