De Magistraat creëert Clubhuis voor haar bewoners

Woonzorglocatie De Magistraat heeft een nieuw concept in het leven geroepen voor haar bewoners: het Clubhuis. Binnen de locatie is een ruimte gecreëerd waar lezingen, workshops en sport en spel wordt aangeboden en zijn er clubs opgericht. Deze clubs zijn gevormd naar aanleiding van de wensen en behoeften van de bewoners. Daarnaast fungeert de nieuw ingerichte ruimte ook als ontmoetingsplek voor de bewoners onderling die geen gebruik maken van de begeleidingsgroep. “Op deze manier willen wij bijdragen aan een fijne en betekenisvolle dag. Het doel in de ouderenzorg is dat men waardig kan leven”, vertelt locatiemanager Dickey Pronk.

2 juni 2021

Een betekenisvolle dag

Maar wat is waardig leven? “Wanneer een bewoner besluit om bij ons in De Magistraat te komen wonen, betekent dit dat een deel van het oude leven niet meer doorloopt. Het is belangrijk om vooral in deze levensfase met elkaar het gesprek te voeren wat voor een bewoner een betekenisvolle dag is. Pas als je weet waar bewoners behoefte aan hebben, kun je een passend aanbod creëren. En dat verandert natuurlijk steeds, afhankelijk van de bewoners. Doe je dit niet, dan loop je het gevaar om met elkaar te verdwijnen in de dagdagelijkse en zorginhoudelijke dingen. Dat verveelt uiteindelijk ook, met name voor onze bewoners maar ook voor de medewerkers. Dus daar hebben we met alle bewoners en teams naar gekeken. Er zijn plannen gemaakt en één van de ontwikkelingen die hieruit voort is gekomen, is het Clubhuis.”, aldus de locatiemanager.

Groene vinger- en wandelclub

Het Clubhuis is een fijne ruimte waar bewoners dagelijks diverse activiteiten en hobby’s kunnen uitoefenen. Er zijn clubs opgericht naar aanleiding van de wensen en behoeften van de niet-psychogeriatrische bewoners. Coördinator Welzijn Myrthe Otto vertelt: “Ik ben met de bewoners in gesprek gegaan en heb ze gevraagd wat ze het liefste zouden willen. Nadat ik een aantal voorbeelden gaf, kwamen de ideeën naar boven. Zo is er nu bijvoorbeeld een wandelclub en een groene vingers-club. Hartstikke leuk, want die hadden we nog niet. Andere voorbeelden zijn de cultuurclub, bridgeclub en de creabeaclub.”

Huiskamergevoel

Aan de hand van al deze clubs wordt er twee maanden vooruit een programma samengesteld. Zo weten de bewoners wanneer ze wat kunnen doen en dat valt erg in de smaak. De activiteiten worden in twee varianten aangeboden, zodat het voor zowel de somatische als de psychogeriatrische bewoners interessant is om te volgen. “Het fijne aan het Clubhuis is dat bewoners na de activiteit kunnen blijven hangen of juist aanhaken voor een hapje en een drankje. Daarnaast kunnen bewoners onderling met elkaar afspreken om daar een potje te gaan bridgen, een voetbalwedstrijd te kijken of lekker even zelfstandig te gaan schilderen.”, vertelt de locatiemanager.

De Magistraat

De Magistraat aan de Henegouwerlaan in Rotterdam is één van de 17 locaties van Domus Magnus. De Magistraat huist in een imposant pand uit 1913, oorspronkelijk ontworpen als kraamkliniek en Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen. Eind jaren ’70 werd het gebouw in gebruik genomen als kantongerecht, vandaar de naam. In dit luxe verzorgingshuis heeft Domus Magnus 35 ruime woonzorgappartementen gerealiseerd, variërend van 50 tot 120 m2. Meer informatie, een brochure of rondleiding aanvragen? Zie domusmagnus.com/magistraat of bel 085-0645910.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.