Chef-kok Dieter over het hart van Het Hendrickszhuys: de keuken!

Dieter Mlcoch (links op de foto) is ruim vier jaar werkzaam bij Domus Magnus. Hij startte in de keuken van De Uylenburgh en bestiert sinds twee jaar de keuken van Het Hendrickszhuys. En dat doet hij zoals hij praat: met veel energie en enthousiasme!

20 oktober 2020

Als in een grote familie
Dieter: “Het Hendrickszhuys heeft een open keuken. Die keuken vormt het hart van het huis. Het is niet alleen de plek waar gekookt wordt, maar ook de plek waar ik bewoners en collega’s spreek. Iedereen is welkom in de keuken en andersom ben ik ook vaak in het naastgelegen restaurant te vinden om ideeën en tips uit te wisselen. Dit bevordert de warme band die ik met de bewoners heb. Ik leg graag uit wat er op hun bord ligt en wil altijd weten of alles naar wens is. In alle openheid met elkaar omgaan en van elkaar leren is iets wat ik erg koester. De betrokkenheid die ik voel bij de bewoners maakt mijn werk zo speciaal. In die zin zijn we net een grote familie.”

Op maat
Samen met zijn team is Dieter verantwoordelijk voor alle maaltijden waar de bewoners van Het Hendrickszhuys dagelijks van genieten. Dieter: “De bewoners leven echt naar de eetmomenten toe. Al direct na het ontbijt wordt mij gevraagd wat er voor de lunch op het menu staat! Voor het ontbijt vullen bewoners een ontbijtkaart in zodat wij hun ontbijt precies afstemmen op hun wensen. Tussendoor zorgt gastheer Junior (rechts op de foto) voor een verse fruitsalade. Tijdens de lunch is er altijd een vers bereide soep voorhanden en bieden we een snack aan. Dit is bijvoorbeeld een garnalencocktail, mini-pizza of een broodje kroket. Het diner sluit aan op de dagelijkse borrel tussen vijf en zes. We koken altijd met verse ingrediënten en houden uiteraard rekening met dieetwensen. Tijdelijke gasten, die in ons zorghotel verblijven, willen regelmatig vegetarisch eten. Ook zijn er bewoners die vanwege een ziekte een geheel aangepast diner ontvangen. Een goede afstemming met de diëtist en de zorg is dan ook belangrijk.”

Dieter in de keuken met collega Yunior

Winterse kost
Op zwoele zomeravonden eten de bewoners met de deuren open en wordt er in de binnentuin vaak nog lang nagetafeld. Nu de koudere maanden weer hun intrede doen, kijken de bewoners van Het Hendrickszhuys uit naar de winterse kost. Dieter: “Stamppot, gehaktballen of een sukadelapje… de bewoners genieten er zichtbaar van. Toch is variatie belangrijk. Daarom overleg ik regelmatig met de bewoners. Wat zij vaak aangeven is dat het voedsel op hun bord herkenbaar moet zijn. Dus geen puree van bloemkool, maar liever groente met structuur.” In sommige gevallen gaan de smaakpapillen van de bewoners achteruit of vermindert de eetlust. “Daarom eten de (zorg)medewerkers altijd samen met de bewoners. Samen eten zorgt voor verbinding en plezier. De eetmomenten vormen een moment van rust voor iedereen. Daarom nemen we er ook de tijd voor. Niks geen gehaast, maar juist met elkaar de tijd nemen om te genieten. En daarbij zijn familieleden en andere dierbaren van de bewoners ook welkom. Tegen een kleine vergoeding eten zij gezellig mee.”

Positieve instelling
Ook de manier waarop de collega’s onderling met elkaar omgaan, draagt bij aan die unieke sfeer waardoor Dieter zich zo thuis voelt bij Het Hendrickszhuys. “Hier maken we veel plezier en lol met elkaar en de bewoners. Maar evengoed geven we elkaar open en eerlijk feedback. Het mooiste aan dit vak is ervoor zorgen dat mensen zich gehoord voelen. Er zijn zoveel bewoners met ieder zijn of haar eigen smaak. Als het me lukt om iedereen tevreden te stellen, vind ik dat een enorm compliment.”

Maaltijden bij het hendrickszhuys in Amsterdam

Over Het Hendrickszhuys
Het Hendrickszhuys is een van de 17 woonzorglocaties van Domus Magnus en ligt aan de Herengracht in Amsterdam. Wilt u meer informatie over wonen, zorg en welzijn bij Het Hendrickszhuys? Neemt u dan gerust contact op via 085-0645910 of vraag direct een rondleiding aan en neem letterlijk een kijkje in de keuken!

Samen met de bewoners bakt Dieter regelmatig een lekkere appeltaart. Deze video geeft hiervan een impressie.

 

 

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.