Onlangs heeft Stichting Warnsveldse Monumenten twee bronzen beelden van kunstenares Annewietske Stavast in de Overtuin van Huis Welgelegen onthuld. De beelden eren de dames Laman Trip, ooit eigenaressen van het prachtige huis.
Persoonlijke historie
Dominee Elske Wilhelmina Hendrika Laman Trip – Kleinstarink en jonkvrouw Cornelia Mathilde Laman Trip zijn weer terug op de Overtuin. De wijlen dames speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van de Overtuin dat vanaf 1897 in bezit van de familie kwam. In 1897 kocht de weduwe H.G. VerLoren van Themaat-Kronenberg de buitenplaats Welgelegen, aangrenzend aan haar woning Huize Alpha. Zij en haar dochters waren hartstochtelijke tuinliefhebbers. Dit was voor de familie het begin van een jarenlange betrokkenheid met de Overtuin, welke zijn naam dankt aan het feit dat de tuin aan de overzijde van het woonhuis gelegen was.
Ter nagedachtenis
In 2015 kwam met het overlijden van Jonkvrouw C.M. Laman Trip en ds. E.W.H. Laman Trip-Kleinstarink een einde aan dit tijdperk. Dit was reden voor het bestuur van stichting Warnsveldse Monumenten om iets te organiseren ter nagedachtenis aan hen. Beeldend kunstenares Annewietske Stavast is daarom gevraagd twee bronzen beelden van de dames te maken. De kunstenares kende beide vrouwen persoonlijk, door haar werk op Huis Welgelegen. Met behulp van foto’s die de familie ter beschikking heeft gesteld, is zij er in geslaagd twee buitengewoon mooie beelden te maken. De onthulling van de beelden vond plaats op 25 november 2018. Bewoners van Huis Welgelegen, bezoekers, maar ook de familie Laman Trip waren in groten getale aanwezig.
Kunstenares
Naast het werken als beeldend kunstenares en dichter, verzorgt Annewietske ook creatieve activiteiten voor de bewoners van Huis Welgelegen. Op deze manier maakte zij voor de eerste maal kennis met jonkvrouw Laman Trip, één van de bewoonsters van Huis Welgelegen. Aan Contact Achterhoek Nieuws liet zij weten: ‘Ze was gek op de Overtuin, kende alle namen van de bomen en planten. Ook de dominee kende ik. Zij bleef op huis Alpha (aan de overkant) wonen, maar at geregeld mee op Huis Welgelegen. Het voelde als een bijzondere eer toen ik door de stichting werd gevraagd een beeld van hen te maken. Ik wilde de dames vastleggen op oudere leeftijd, maar wel op een moment dat ze nog in hun goede doen waren. Van de familie ontving ik foto’s die me daarbij hielpen. Ik heb mijn best gedaan om in de huid van de dames te kruipen en hun karakter zo goed mogelijk weer te geven. Ik vind dat ze een bijzonder mooi plekje hebben gekregen zo vooraan in de tuin. De bewoners van Welgelegen kunnen de beelden vanuit het raam van de Herenkamer zo ook mooi zien.’
Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.