Bewegen voor ouderen, tips en activiteiten

Sporten en bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Inspannend bezig zijn zorgt ervoor dat u zich mentaal en lichamelijk fitter voelt en langer de activiteiten kunt blijven doen die u graag doet. Bewegen is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van informatie. Er komt steeds meer bewijs dat bewegen het risico op het ontstaan van dementie vermindert. Bij Domus Magnus doen we er alles aan om meerdere keren per week bewust bezig te zijn met sport en beweging. Onze top 5 activiteiten en tips delen we dan ook graag met u.

Richtlijn bewegen voor ouderen

Nederland heeft een officiële beweegnorm en advies voor diverse doelgroepen. Deze is in 2017 herzien door de Gezondheidsraad. Hierin staat het volgende beweegadvies voor ouderen: 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief bewegen. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, de hond uit te laten of flink door te werken in het huishouden of in de tuin. Hoe weet u wanneer het doel ‘matig intensief bewegen’ is bereikt? Als uw hartslag en lichaamstemperatuur omhoog gaan en wanneer praten wat lastiger gaat. Wanneer u dit op regelmatige basis doet, levert het een betere conditie op en kan dit direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten.

Domus Magnus biedt een groot welzijnsaanbod aan haar bewoners. Hierin speelt bewegen een grote rol. Al ruim van tevoren wordt het activiteitenprogramma bekend gemaakt, zodat bewoners weten waar zij aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Ervaring leert ons dat onze bewoners dat een prettige manier van leven vinden. Naast het aanbod bewegingsactiviteiten, wordt er ook regelmatig een film of documentaire over sport of over een bekende sporter getoond. Dit roept herinneringen op bij bewoners aan de tijd dat zij vroeger mogelijk ook fanatiek hebben gesport. Daarnaast levert dit gespreksstof op en leren de bewoners elkaar beter kennen. Hieronder onze 5 tips en activiteiten:

1 Ga samen wandelen in de tuin of buurt

Het maken van een wandeling is voor veel mensen weggelegd. Niet alle ouderen zijn nog even mobiel, maar met een rollator of rolstoel is er veel mogelijk. De locaties van Domus Magnus zijn allemaal voorzien van een heerlijk tuin. De ene locatie betreft een groot landgoed, waar u uren zoet zou kunnen zijn met een wandeling langs water en door het bos. Een andere locatie zit aan de Amsterdamse grachten waar altijd wat te beleven is op straat. In Warnsveld ligt de locatie Huis Welgelegen. Dit pand heeft de prachtige Overtuin rondom, een historische Engelse landschapstuin uit 1832 die toegankelijk is voor bewoners en bezoekers. De tuin nodigt uit om te wandelen en te ontspannen. Wie intensiever wil bewegen kan terecht op de gymtoestellen in de tuin en jeu-de-boulesbaan. Daarna is het fijn bijkomen met thee en versnaperingen in het lieflijke theehuisje.

2 Doe stoelyoga met een groepje

Enorm populair binnen een groot aantal van onze locaties: stoelyoga onder begeleiding. Wat de sport zo populair en werkbaar maakt, is dat de mate van de uitdaging eenvoudig aangepast kan worden. Yoga richt zich op de versoepeling van het lichaam en geeft subtiele rekking en strekking. Door een samenspel van beweging, concentratie en ademhaling worden de doorbloeding en beweeglijkheid van het lichaam bevorderd. De oefeningen zijn zo gekozen dat iedereen mee kan doen en het niveau aangepast kan worden op de bewoner. Het resultaat is dat bewoners letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten. Lees hier welke oefeningen er tijdens stoelyoga gedaan worden.

3 Bewegen op muziek: dansen en herinneringen ophalen

Muziek en dansen. Deze twee gaan hand in hand en voor u het weet heeft u er weer een bewegingsactiviteit op zitten. Zowel bewegen als muziek zijn twee pijlers waar binnen Domus Magnus veel aandacht aan wordt geschonken omdat het de bewoners goed doet. Er wordt regelmatig muziek van vroeger opgezet, wat meteen al herinneringen ophaalt en verhalen en emoties losmaakt. Daarbij bewegen is extra stimulerend. Als de benen niet zo goed meer willen, is zittend dansen een goed alternatief om toch in beweging te zijn. Zittend op een (rol)stoel worden de bewegingen door iedere deelnemer naar eigen vermogen uitgevoerd. Bij Domus Magnus treden ook regelmatig verschillende dansgroepen op. Dit werkt zeer aanstekelijk! Hier leest u een blog over het bezoek van een volksdansgezelschap op onze locatie landgoed Klein Engelenburg.

4 Ga tuinieren

Tuinieren heeft vele gezondheidsvoordelen voor senioren en werkt ook nog eens therapeutisch. Het is een prettige vorm van beweging, helemaal omdat het bijna ongemerkt gaat. Onbewust komt er meer beweging bij kijken dan u denkt: in de aarde scheppen, een gieter met water vullen, heen en weer wandelen. Voor u het weet bent u de hele ochtend lekker bezig. Door het bewegen vergroot u uw mobiliteit, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en kracht. Of het nu gaat om een moestuintje voor het verbouwen van eigen groenten en kruiden of het verzorgen van mooie bloemen en planten. Domus Magnus biedt tuinen waarin dit mogelijk is. In sommige gevallen hebben bewoners zelf een terras of balkon waar zij lekker kunnen tuinieren. Goed voor het lichaam, maar ook een lust voor het oog.

Tip 1 Tovertafel Beweging zorgt voor interactie bij dementeren

Domus Magnus is in het bezit van Tovertafels. De Tovertafel projecteert een kleurrijk beeld op tafel. Ouderen met een cognitieve uitdaging zitten rondom de tafel en worden hierdoor geprikkeld. Doordat ze iets zien gebeuren, worden ze uitgenodigd een beweging te maken. Er komen bijvoorbeeld vlinders op uw hand zitten, bloemen kunnen groter en kleiner gemaakt worden en herfstbladeren veegt u weg, zodat er een lieveheersbeestje tevoorschijn komt. Andere bewoners worden nieuwsgierig, komen erbij zitten en willen ook meedoen, zodat bewoners onderling meer contact maken. De Tovertafel zorgt voor beweging van het lichaam en de hersenen, maar heeft ook een verbindende factor.

Tip 2 Meer bewegen voor ouderen

Met bovenstaande bewegingsactiviteiten heeft u handvatten om binnen óf buiten bezig te gaan. U kunt ook onze blogs en activiteitenpagina lezen om inspiratie op te doen en een indruk te krijgen van het welzijnsaanbod dat Domus Magnus op de locaties biedt. Ook kunt u hieruit inspiratie opdoen voor uw eigen bewegingsactiviteiten.

Over Domus Magnus

Domus Magnus is een landelijke woonzorgorganisatie met in totaal 17 unieke locaties waar ouderen wonen met zorg nabij. Ons doel is zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals ze gewend zijn. Een mooie woonomgeving, professionele zorg en veel aandacht voor het welzijn van onze bewoners zijn daarbij belangrijke speerpunten. Wij bieden hiermee een alternatief voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg, dan wel de (intensieve) thuiszorg. Bij Domus Magnus woont u in uw eigen appartement in een sfeervol pand. Met alle benodigde zorg binnen handbereik dat wordt uitgevoerd door eigen personeel. Met aandacht voor de grote én kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Veel van onze bewoners kiezen ervoor om naar een plek te verhuizen waar het fijn wonen en leven is. En met de zekerheid van 24-uurs zorg in huis. Ouderen met een zorgindicatie die zorg nodig hebben zijn van harte welkom om bij Domus Magnus te komen wonen.

Overzicht van de vijf makkelijkste en leukste bewegingsoefeningen voor ouderen met en zonder dementie

  • 1) Ga samen wandelen in de tuin of buurt
  • 2) Doe stoelyoga met een groepje
  • 3) Bewegen op muziek
  • 4) Zoek beweging tijdens interactie
  • 5) Ga tuinieren

Wilt u meer weten?

Mocht u meer willen weten over Domus Magnus en de mogelijkheden die wij bieden, vraagt u dan gerust vrijblijvend een brochure aan.

Ja, ik wil een brochure ontvangen

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.