Iedereen doet ertoe

Wethouder Toine Van De Ven en accountmanager Yvonne van Laarhoven-de Vogel brachten een bezoek aan Villa le Monde waar zij spraken met locatiemanager Jolanda Van Halteren.

20 oktober 2023

Je hebt van die plekken waar je al bij binnenkomst merkt, hier hangt een goede sfeer. Villa le Monde is zo’n plek. In deze zorgvilla leven bewoners in harmonie met elkaar samen. Sommigen hebben dementie, anderen hebben een lichamelijke aandoening. De villa wordt gerund door een enthousiast zorg- en welzijn-team, samen met locatiemanager Jolanda van Halteren. Haar credo: iedereen doet ertoe. En dat ook één van de redenen waarom ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft.

Aan tafel in de huiskamer van Villa le Monde zitten wethouder Toine van de Ven, accountmanager Yvonne van Laarhoven en locatiemanager Jolanda van Halteren. Van de Ven: “Hoe begeleiden jullie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?” Van Halteren: “Wij kijken zonder oordeel naar de mens. Iedereen heeft wel íets. Dat geldt voor ons allemaal. We focussen op wat iemand wél kan. Dat doen we door mensen niet te overvragen, maar te laten groeien vanuit wat ze al kunnen. Daardoor krijgen ze een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Sommige collega’s geven we bijvoorbeeld één taak, zoals de was. Dat onderwerp wordt dan helemaal de verantwoordelijkheid van diegene. Je ziet dat iemand die taak zich helemaal eigen maakt, daar trots op wordt en er ook echt goed in is. Dat is toch geweldig?”

Onderdeel van Vught

Accountmanager Van Laarhoven ziet dat deze manier van begeleiden goed werkt: “Het is mooi te zien hoe Jolanda kijkt naar waar de mogelijkheden zitten bij iemand, in plaats van de beperking. Dus als ik bel omdat ik denk iemand te hebben die goed zou passen bij Villa le Monde, dan staat Jolanda er altijd voor open. En dat geldt natuurlijk voor meer ondernemers in onze gemeente.” Van Halteren vindt het belangrijk om als ondernemer haar verantwoording te nemen: “We realiseren ons dat we een bijzondere positie  hebben in het zorglandschap. Juist daarom is het belangrijk dat we echt onderdeel van Vught zijn. Dus iedereen is welkom bij ons, ongeacht opleiding, afkomst, achtergrond, geaardheid of historie. Dat geldt voor zowel bewoners als medewerkers. Iedereen doet er toe.”

Van Halteren: ‘Als je mensen een kans geeft, dan kun je geen betere medewerkers krijgen’

Betrokken medewerkers

Natuurlijk, er zijn ook ondernemers die twijfels hebben om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Maar in deze tijden van arbeidskrapte is het misschien wel een heel goed moment om de horizon te verbreden, denkt ook wethouder Van de Ven: “Wat zou je ondernemers willen meegeven die twijfelen om iemand in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt?” Over dat antwoord hoeft Van Halteren niet lang na te denken: “Je wil betrokken, warme medewerkers. In welke branche je ook werkt. Als je mensen een kans geeft, dan kun je geen betere medewerkers krijgen. Laat je niet leiden door vooroordelen en verhalen waarbij het ooit is misgegaan. Ga zélf het gesprek aan en sta open voor iemand. Verander de wereld en begin bij jezelf. Wij hebben de ervaring hoe goed het werkt, het is gewoon een feest om zo samen te werken met de Gemeente Vught.”

 

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.