Duurzaam eten in het restaurant van De Boschstede

Zoals we allen al weten, gaat het niet goed met Moeder Aarde. Een goede reden om te veranderen: en dat begint bij jezelf zegt de ons allemaal bekende uitspraak. Lees hier hoe team Keuken van De Boschstede, het fenomeen verduurzaming binnen De Boschstede onder de aandacht brengt.

13 december 2022

Seizoensgebonden groenten & fruit

Tegenwoordig zijn alle groenten het gehele jaar door te koop in de supermarkt. In principe hoeven we, bij het samenstellen van het weekmenu, geen rekening meer te houden met de seizoenen. Alhoewel we dat beter wel kunnen doen. En dit gaan we proberen binnen De Boschstede. Waarom? Om ons bewuster te maken!

Wat zijn seizoensgroenten & fruit?

Dit zijn groenten en fruit die zich het best lenen om in een bepaald seizoen gegeten te worden o.a. vanwege de groeiperiode die samenhangt met onze weersomstandigheden. Omdat groenten en fruit tegenwoordig ingevoerd worden vanuit de gehele wereld zijn we met z’n allen vergeten wanneer de groenten op hun lekkerst zijn. Seizoensgroenten en fruit zijn vers geoogst en hoe verser hoe lekkerder, denk maar aan de Spaanse sinaasappel en de tomaat die je vers eet in Italië! Bovendien eet je bewuster en leef je meer volgens de seizoenen, net als onze overgrootouders. Seizoensgebonden groenten en fruit zijn ook beter voor het milieu, minder CO2-uitstoot, je bespaart energie (vervoerskosten) etc., etc. Kortom, beter voor onze planeet!

Onze Nederlandse producten behoren tot de beste van de wereld. Seizoensgroenten en fruit worden in Nederland geteeld, wat goed is voor de plaatselijke economie, ons Nederlands product is veel groter dan dat men denkt! Je kunt probleemloos en voldoende variëren en het bevat de juiste voedingstoffen die we nodig hebben in een seizoen. De seizoenen zijn: zomer, herfst, winter, lente. Verduurzamen op de Boschstede, dit doen we met z’n allen!

Fleswater vs. kraanwater

En de enorme ‘plastic soup’ die we aan het creëren zijn in de oceanen. Mens en dier heeft hier last van. Sommige dieren worden hierdoor met uitsterven bedreigd! In Nederland drinken we met z’n allen zo’n 400 miljoen flesjes water, terwijl wij het beste kraanwater ter wereld hebben! Voorverpakt water komt vaak uit dezelfde bron als ons drinkwater en hoeft aan minder uitgebreide kwaliteitseisen te voldoen.

Hoe zit dit nou precies?

Kraanwater is drinkwater dat dagelijks bij ons uit de kraan stroomt, maar waar we ook mee douchen, het toilet doorspoelen, handen wassen etc. etc. Ons drinkwater (gecontroleerd op meer dan 60 stoffen) wordt geproduceerd door de drinkwaterbedrijven verspreid over ons land. Dit kraanwater bevat meer mineralen dan flesjes water. De fabrikanten van deze flesjes water halen het water bijvoorbeeld uit de grote rivieren of ondergrondse bronnen zoals bij de Drunense duinen, Spa, de Utrechtse heuvelrug of Chaudfontaine. Dit fleswater is drinkwater dat verpakt is in petflessen die veel CO2-uitstoot geven door het verpakken en het recyclen, dit kost veel energie en zorgt dat uiteindelijk microplastic in ons milieu terecht komt. Uit onderzoek is ook gebleken dat in maar liefst 93% van het fleswater microplastic is aangetroffen! Kortom, fleswater is belastend voor ons milieu en dus slecht voor onze gezondheid. Binnen De Boschstede willen we klein beginnen door ons fantastische water uit de kraan te drinken! In plaats van een plastic flesje water te serveren, schenken wij graag voor u een vers glas water in!

Plastic verpakkingen op De Boschstede

In het kader van duurzaamheid zullen wij een aantal producten, zoals u gewend bent, in andere verpakkingen inkopen. Denk hierbij aan bamboe, papieren verpakkingen en losse verpakkingen zonder plastic folie. Wij, het keukenteam van De Boschstede, zullen onze uiterste best doen om jullie te voorzien van verse seizoensgebonden groenten en fruit en bovenal van lokaal geteelde producten. Zonder u te kort te doen, worden we ons bewust dat de seizoenen ons zoveel mooie, rijkelijke en smakelijke producten brengen. En verder gaan we ons uiterste best doen om ook een bijdrage te leveren aan verduurzaming in het algemeen.

Doet u met ons mee?

Een hartelijke en culinaire groet van,
Rieneke, Hans en team Keuken

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.