Coördinator welzijn Wennie: "Voor mensen die moeite krijgen met taal, cognitie en begrip van de werkelijkheid, blijft muziek nog heel lang toegankelijk"

Sommige collega’s zijn echt van álle markten thuis. Wennie Thijs, coördinator welzijn bij Koetshuys Erica, is zo’n collega. Naast haar werk bij onze locatie in Hilversum, is zij als ZZP’er werkzaam als voetreflexoloog en miMakker. Veel kennis die zij heeft opgedaan tijdens haar diverse opleidingen verweeft zij in haar werk bij Domus Magnus.

12 oktober 2020

Muziek als rode draad

Wennie Thijs: “Ik werk al lang in de ouderenzorg maar van huis uit ben ik muziekhistoricus. Ik ben heel goed thuis in de geschiedenis van de klassieke muziek. Muziek is een rode draad in mijn leven. Ik ga graag naar concerten, speel piano, zing graag en heb koren gedirigeerd. Ook in mijn werk bij Koetshuys Erica ben ik veel met muziek bezig. Want voor mensen die moeite krijgen met taal, cognitie en begrip van de werkelijkheid, blijft muziek nog heel lang toegankelijk en vertrouwd. Ik ervaar vaak dat mensen echt kunnen genieten en opengaan als ze mooie vertrouwde muziek beluisteren. Ik vind het heel bijzonder om dat samen met hen te beleven.

Muziek met een verhaal

Wekelijks verzorgt Wennie de activiteit ‘Muziek met een Verhaal’. WennieIk zoek dan met muziekliefhebbers een rustige ruimte op om naar muziek rond een thema, of van een bepaalde componist te luisteren. Het onderwerp wordt door de bewoners gekozen. Het is fijn dat bij Domus Magnus veel mensen wonen met een culturele interesse. Zij bezochten vroeger vaak een concertgebouw en kennen hun muzikale klassiekers. Ik vertel tijdens Muziek met een verhaal eerst  wat over de achtergrond van een muziekstuk of over de periode waarin de componist leefde. Daarna luisteren we samen naar bekende stukken en bespreken en delen wat die ons zeggen. Bij sommige bewoners doet dit ontzettend veel. Zij bewegen, dirigeren het stuk mee of zingen zachtjes mee. Zij gaan op in de muziek en genieten nog lang na. Hetzelfde gebeurt wanneer iemand achter de piano kruipt. De bewoners zingen mee en worden vaak blij van de muziek.

Sfeerbrenger

Aan muzikale activiteiten geen gebrek bij Koetshuys Erica. Maar muziek wordt ook verweven in het dagelijks leven van de bewoners. Wennie: “Na de lunch bijvoorbeeld, dat is echt een moment om tot rust te komen voor de bewonersWe zetten dan rustgevende muziek op met mooie natuurbeelden erbij. Dit geeft een veilig gevoeleen heerlijk moment om bij weg te soezenEn als je fijn met elkaar in de tuin een kop thee drinkt kan bijpassende muziek zo’n moment nóg sfeervoller maken. Via een bluetoothspeaker kun je gemakkelijk verzoekjes laten horen vanaf je telefoon. Ook mijn klankschaal uit Indonesië neem ik regelmatig mee naar de locatie. Ik merk dat de bewoners positief reageren op die warmediepe klanken.

Massages

Wennie heeft onlangs een opleiding tot voetreflexoloog afgerond“De kennis die ik opdeed tijdens deze opleiding pas ik ook toe in mijn werk bij Koetshuys Erica. Zo organiseren wij elk half jaar een wellnessdag. We werken op zo’n dag met vier of vijf masseurs om alle bewoners een ontspannende massage te kunnen geven. Een verse smoothie van de kok maakt de wellness-ervaring compleet.  Momenteel wordt in Koetshuys Erica eeruimte ingericht als kap- en pedicuresalon. Daar kunnen bewoners straks ook bij mij terecht voor een heerlijk massage.”

miMakker

Misschien wel de opvallendste baan van Wennie is die van miMakker. “Een miMakker is iemand die vanuit de clownerie verbinding zoekt met mensen met geheugenproblematiek of een verstandelijke beperking. Ik doe dit naast mijn werk bij Koetshuys Erica. Dus hoewel de bewoners mij niet kennen in mijn rol als miMakker, zijn er wel elementen die ik toepas. Zoals heel goed kijken naar wat iemand laat zien of horen en daar aansluiting bij zoeken als basis voor contact. Of mijn eigen onhandigheid uitvergroten, wat dan herkenbaar is voor bewoners en waar we samen echt om kunnen lachen. Want of het nu via muziek is, via een aanraking of een lach; ik zoek altijd naar verbinding met degene die ik voor me heb.”

Wilt u meer weten over Koetshuys Erica? Vraag dan een brochure aan of meld u aan voor een vrijblijvende rondleiding.

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.