Bezoek aan Rijksmuseum van Oudheden tijdens themaweek Egyptische oudheden

Van 7 tot en met 13 januari was de themaweek op locatie Hildebrand in Haarlem: Egyptische oudheden. Personages als Nerfertari, Ramsus en Toetanchamon zijn uitgelicht en besproken. Een aantal bewoners bezocht de tentoonstelling Goden van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. En de film over Cleopatra, met acteurs Liz Taylor en Richard Burton, kon in deze themaweek natuurlijk ook niet ontbreken.

18 januari 2019

Uitstapje naar Leiden
Drie bewoners van woonzorglocatie Hildebrand zijn in deze week, geheel binnen het thema, naar het Rijksmuseum van de Oudheden in Leiden geweest. Daar was een prachtige tentoonstelling te zien over Egyptische Goden. Voor deze expositie werkt het museum samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over een van de grootste Egyptische collecties ter wereld. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze omvang helemaal gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. Er valt dan ook genoeg over te ontdekken en de bewoners waren erg onder de indruk van de tentoonstelling. Ongelofelijk dat zulke oude voorwerpen nog zó intact zijn, dat ze vandaag de dag in het museum te bekijken zijn.

Herinneringen ophalen
Eén bewoner in het bijzonder genoot met volle teugen van het bezoek aan het museum in Leiden. Meneer ging vroeger graag naar allerlei musea en laat weten erg blij te zijn dat hij altijd voor dit soort uitstapjes wordt uitgenodigd. Over de tentoonstelling over Egyptische Goden zei hij: ‘het is onvoorstelbaar dat al die objecten zo oud zijn’. Vooral de beeldjes die nog helemaal intact zijn, vond meneer erg mooi. De bewoners waren gefascineerd door de verhalen over goden als Isis, Horus en Anubis. Sommige goden hebben dierlijke kenmerken, dit zag er indrukwekkend uit en iedereen keek zijn ogen uit.

Cleopatra
Tijdens deze themaweek ging het ook over Cleopatra VII Philopator (69 – 30 v.Chr.). Zij was de koningin van het oude Egypte en de laatste Hellenistische heerseres. Ze is de meest bekende van meerdere gelijknamige Egyptische vorstinnen en wordt gewoonlijk kortweg Cleopatra genoemd. Uiteraard is ook haar romance met Julius Caesar besproken. Negen maanden na hun eerste ontmoeting werd hun zoon geboren en vanwege de charmes van Cleopatra besloot Caesar Egypte niet te annexeren. Deze romance tussen Cleopatra en Caesar is prachtig uitgebeeld in de film ‘Cleopatra’ uit 1963. Tijdens de opnames leerde actrice Liz Taylor acteur Richard Burton kennen en de twee kregen openlijk een relatie die wereldwijd in de media kwam. De meeste bewoners konden zich vooral dit detail nog haarfijn herinneren. Hoe toepasselijk is het, dat de volgende themaweek in februari ‘Hollywood Glitter & Glamour’ is!

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ongeveer zes keer per jaar onze nieuwsbrief ontvangen?
Vult u dan uw gegevens in.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandDomus Magnus is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Direct Contact

Brochure

Rondleiding

Geef aan bij welke locatie u graag een rondleiding zou willen inplannen. Wij nemen contact met u op voor een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel een vraag

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorghotel informatie

Belafspraak

Plan hieronder een belafspraak in met onze relatiemanager.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.